POSJETE

Izraleski ministar u Zagrebu: Iranski režim je i evropski i svjetski problem

Iranski režim više nije samo regionalni, već i evropski i svjetski problem, rekao je Cohen

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i šef izraelske diplomacije Eli Cohen. Hina

FENA

29.5.2023

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman i šef izraelske diplomacije Eli Cohen potpisali su u ponedjeljak u Zagrebu Memorandum o suglasju na području razmjene i suradnje, a te dvije zemlje osmislile su projekt razvojne pomoći Bosni i Hercegovini u području poljoprivrede 2021. godine.

Grlić Radman opisao je memorandum kao "zajedničko pružanje pomoći državama u susjedstvu" čime će Hrvatska i Izrael "pridonijeti miru, sigurnosti i stabilnosti u širem susjedstvu".

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman primio je izraelskog kolegu na Zrinjevcu, a ministri su, uz pitanja jačanja saradnje u svim područjima, razgovarali o aktualnoj geopolitičkoj situaciji i ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Izraelski ministar rekao je da podržava "suverenitet i integritet Ukrajine" i poručio da se u ratu u Ukrajini vide "otisci iranskog državnog terorizma".

- Iranski režim više nije samo regionalni, već i evropski i svjetski problem - rekao je Cohen, koji je u veljači kao prvi ministar iz Izraela i s Bliskog istoka posjetio Kijev.

Cohen je u Zagrebu pozvao "prijatelje u Hrvatskoj i Evropskoj uniji" da "zauzmu čvrsti stav protiv iranskog opasnog ponašanja".

Izraleski ministar u drugom je službenom posjetu Hrvatskoj, prvi put je bio prije pet godina, kad je bio ministar privrede.

"Izrael i Hrvatska dijele prijateljstvo, naše nacije razvile su snažno partnerstvo temeljeno miru i stabilnosti u regiji", rekao je Cohen.

Grlić Radman poručio je da se Hrvatska "kontinuirano zauzima za jačanje odnosa Evropske unije i Izraela".

Hrvatski ministar istakao je da je u 26 godine od uspostave diplomatskih odnosa "ostvaren napredak u svim područjima" i da Izrael u Hrvatskoj investira u obnovljive izvore energije i turistički sektor.

Ministri su razgovarali još o energetici, uspostavi direktne zračne linije između zemalja te o pripremama za održavanje sastanka premijera Andreja Plenkovića i Benjamina Netanjahua (Netanyahu).

Hrvatska je 1. marta od Švedske preuzela jednogodišnje predsjedavanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA), organizacijom kojoj je osnovni zadatak obrazovanje o holokaustu, istraživanje i sjećanje.

Izraelski ministar pozdravio je u ponedjeljak to što je hrvatska vlada usvojila pravno neobavezujuće radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o holokaustu i antiromskog rasizma i diskriminacije.

Prije sastanka na Zrinjevcu, ministri su položili vijenac ispred Spomenika Domovini, a poslijepodne će učiniti isto ispred Spomenika žrtvama holokausta i ustaškog režima. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.