KOSOVO

U Zvečanu završen mirni protest građana

Vojnici KFOR-a u punoj opremi formirali su kordon na oko 50 metara od općinskog objekta i postavljene su i metalne ograde

Protest u Zvečanu - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Anadolija

30.5.2023

U Zvečanu je u 16 sati zvanično završen miran protest građana, koji su danas bili u mnogo manjem broju, dok KFOR obezbeđuje zgradu općine.

Vojnici KFOR-a u punoj opremi formirali su kordon na oko 50 metara od općinskog objekta i postavljene su i metalne ograde. U zgradi općine su i pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova, koju su u petak pomogli novoizabranom gradonačelniku Iliru Peciju da uđe u opštinsku zgradu. Peci danas nije dolazio u općinu.

Među okupljenim srpskim građanima, koji su stajali i sjedili pored puta, uglavnom su bile žene zaposlene u institucijama, koje su imale radnu obavezu da budu na protestu.

Očišćene ulice

Tokom dana ekipe preduzeća za čistoću očistile su ulicu u dijelu ispred općine.

Medijskim ekipama se obratio Srđan Milosavljević, bivši predsjednik Skupštine opštine Zvečan, koji je kazao da građani mirno protestuju i da su zahtjevi isti da se uklone specijalci Policije Kosova iz zgrada u općinama na sjeveru Kosova i da novi, kako je kazao, lažni gradonačelnici, ne dolaze u općinske zgrade.

Istakao je da se traži oslobađanje dvojice njihovih sugrađana koji su jučer uhapšeni i određen im je pritvor. Pozvao je građane u općinama na sjeveru Kosova, sa većinskim srpskim stanovništvom, da se i sutra okupe u još većem broju nego jučer kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo novonastalom situacijom.

U jučerašnjem sukobu demonstranata i KFOR-a povrijeđeno je 30 međunarodnih vojnika, kao i desetine demonstranata.

Protesti u Leposaviću i Zubinom Potoku

Mirni protesti danas su održani i u Leposaviću i Zubinom Potoku.

Policija Kosova je jutros saopćila da su u ponedeljak demonstranti, pojedinci/kriminalne grupe, ispoljenim ekstremnim nasiljem, doveli do eskalacije i degradacije bezbednosne situacije na severu zemlje, ugrožavanja života ljudi, uključujući i živote službenika bezbednosnih institucija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.