PRIŠTINA

Lajčak i Eskobar predložili Kurtiju rješenje krize na sjeveru Kosova

Lajčak je kazao da su predložili prvo deeskalaciju situacije na sjeveru, drugo brze nove izbore i treće povratak dijalogu i procesu normalizacije

Miroslav Lajčak i Gabrijel Eskobar. Anadolija

Anadolija

6.6.2023

Premijer Kosova Albin Kurti sastao se večeras sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i posebnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), javlja Anadolija.

Specijalni predstavnik Lajčak je nakon sastanka koji je trajao više od dva sata kazao da njihova posjeta ima za cilj da pomognu u pronalaženju rješenja za krizu na sjeveru Kosova, te da je razgovor sa premijerom Kurtijem bio dug, iskren i težak.

Predložene tri tačke za rješenje krize

Lajčak je istakao da je zajedno sa Eskobarom predložio tri tačke za rješenje krize na sjeveru Kosova.

- Predložili smo tri elementa u tom kontekstu. Prvi, deeskalacija situacije na terenu na sjeveru, drugi, brzi novi izbori na sjeveru i treći, povratak dijalogu i procesu normalizacije. Bio je to dug, iskren i težak sastanak sa premijerom o ovim pitanjima - naglasio je Lajčak.

Američki izaslanik Eskobar rekao je da među međunarodnim partnerima postoji jedinstvo u zahtjevima koji su kosovskoj strani postavljeni posljednjih dana.

Identični zahtjevi

- Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, NATO i svaki prijatelj Kosova postavili su iste identične zahtjeve. Tako da se nadamo da će oni biti saslušani - rekao je Eskobar.

On je kazao da su SAD najveći pobornici bezbjednosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Eskobar je osudio napad nasilnih srpskih demonstranata na vojnike KFOR-a u Zvečanu.

Lajčak i Eskobar će sutra u Prištini nastaviti sastanke, a potom će produžiti za Beograd.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.