BLEDSKI STRATEŠKI FORUM

Grlić Radman: Pregovori o ulasku BiH u EU do kraja ove ili početkom iduće godine

Ministar je kazao da je to bio hrvatski prijedlog na zadnjem Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje u julu

Gordan Grlić Radman. Twitter

H. J. I.

29.8.2023

Otvaranje pristupnih pregovora između Evropske unije i Bosne i Hercegovine očekuje se krajem ove ili početkom iduće godine, rekao je danas ministar evropskih i vanjskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman. 

Prijedlog Hrvatske

- Možemo očekivati početak pristupnih pregovora između BiH i EU, ako ne do kraja ove, što bi bilo najbolje, onda sigurno početkom iduće godine - rekao je Grlić Radman u izjavi novinarima na Bledskom strateškom forumu.

Ministar je kazao da je to bio hrvatski prijedlog na zadnjem Vijeću za stabilizaciju i pridruživanje u julu te da Hrvatska očekuje pozitivne izvještaje Evropske komisije o napretku zemalja zapadnog Balkana. BiH je dobila status kandidata za članstvo u decembru prošle godine. 

"Crna Gora mora dokazati da je opredijeljena za proevropske vrijednosti"

Predsjednik Evropskog vijeća Šarl Mišel (Charles Michel) dan ranije je na Bledu rekao kako Evropska unija i zemlje kandidatkinje trebaju biti spremne na proširenje do 2030. godine. Grlić Radman je danas kazao kako je bilo važno poslati tako snažnu poruku i dodao da zemlje zapadnog Balkana do te godine mogu značajno napredovati.

Šef hrvatske diplomatije danas se dotaknuo i Crne Gore u kojoj traje kriza o formiranju vlasti. Grlić Radman je kazao kako ta zemlja mora pokazati da je opredijeljena za proevropske vrijednosti "ne samo u svojim deklaracijama, nego i svojim djelima", podsjetivši da je posljednje poglavlje u pregovorima zatvorila još za vrijeme hrvatskog predsjedanja Evropskom unijom 2020. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.