UPUTILI DIPLOMATSKU NOTU

Srbija proglasila hrvatskog diplomatu personom non grata

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, navode u saopćenju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Tanjug / Sava Radovanović

H. J. I.

20.11.2023

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije saopćilo je da je 20. novembra 2023. godine donijelo odluku da, u skladu s člankom 9. Bečke konvencije, koja regulira diplomatsko-konzularne odnose, proglasi Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Republike Hrvatske u Beogradu, personom non grata.

- Tokom profesionalnog angažiranja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusjedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regiji.

Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava očekivanje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog povjerenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti - objavilo je srbijansko ministarstvo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.