KOVID-MJERE

Slovenija tokom korone masovno kažnjavala: Sada vraća novac i briše dosjee

Fotografija policije koja je okružila dostavljača zbog "zločina" skidanja maske brzo se proširila Slovenijom

Dostavljača burek koštao 400 eura. Facebook

H. J. I.

28.11.2023

Burek je koštao izgladnjelog dostavljača 400 eura jer je sjeo na stepenice crkve u Ljubljani kako bi pojeo svoju užinu tokom prvog karantina u slovenskoj prijestolnici. Sve je snimljeno kamerom. Fotografija policije koja je okružila dostavljača zbog "zločina" skidanja maske brzo se proširila Slovenijom.

BBC piše kako je ovaj slučaj postao simbol oštrog načina na koji su vlasti provodile kovid-mjere. Međutim sad će taj vozač dobiti svoj novac nazad i njegov policijski dosje će biti izbrisan. Isto vrijedi i za više od 60.000 drugih Slovenaca koji su prekršili mjere tijekom pandemije.

Policija je izdala kazne u vrijednosti od gotovo 6 miliona eura u periodu dužem od dvije godine, ali od ove sedmice na snagu stupa zakon o povratu tog novca. Time se ispunjava obećanje koje je dao premijer Robert Golob prije nego što je njegov Pokret za slobodu, stranka lijevog centra, izabran prošle godine.

Nije se moglo normalno živjeti bez covid-potvrda

Prethodna administracija, koju je vodio bivši premijer Janez Janša, nametnula je stroga ograničenja slobode kretanja i okupljanja. Slovencima nije bilo dopušteno putovati izvan svojih lokalnih područja, a na snazi je bio i policijski sat noću.

Gladni dostavljač bio je samo jedan od mnogih koji su kažnjeni zbog kršenja obveze nošenja maske za lice koja se odnosila na otvorene prostore, ali i na unutrašnjost pojedinih objekata. Bilo je gotovo nemoguće obavljati svakodnevne aktivnosti bez covid-potvrda.

Ustavni sud je ukinuo sve te mjere. No vlastima je sve do sada trebalo poništiti izrečene kazne. Ekolog Rok Rozman, višestruko kažnjen zbog sudjelovanja u protestima, smatra da je donesena ispravna odluka.

"Ovo je pljuvačka u lice zdravstvenim radnicima"

- Dekreti kojima su izricali kazne nisu bili utemeljeni na zakonu. Vlada je to znala i ako to znači da sada moraju vratiti novac, tako to ide. Ako živite u zemlji s vladavinom prava, to bi se trebalo odnositi na sve - kazao je.

To gledište dijeli i sadašnja administracija. Ministrica pravosuđa Dominika Švarc Pipan izjavila je da bi vraćanje novca pomoglo ponovnoj izgradnji povjerenja Slovenaca u vladavinu prava, "koje je značajno narušeno upotrebom pretjerane i protuustavne represije tijekom pandemije".

Ipak, zakon o restituciji nije naišao na opću dobrodošlicu. Jedan zastupnik iz Janšine Slovenske demokratske stranke smatra da vraćanje kazni "pljuje u lice svim onim zdravstvenim radnicima koji su se neumorno borili za živote sugrađana".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.