CIK

Do 11 sati samo 85 osoba izašlo na glasanje u opštinama na sjeveru Kosova

Iz Kosovske policije navode da je situacija mirna i nema nikakvih problema

Kosovo. Anadolija

Anadolija

21.4.2024

Centralna izborna komisija Kosova (CIK) saopštila da je je izlaznost na glasanju o razrješenju predsjednika opština u četiri opštine na sjeveru Kosova mala.

Predsjednik CIK-a Kreshnik Radoniqi je na konferenciji za novinare kazao da je do 11 sati 85 građana glasalo u sve četiri opštine.

- Prema podacima koje smo dobili od opštinskih izbornih komisija, u ove četiri opštine broj građana koji su glasali do 11 sati je sljedeći: u Leposaviću je glasalo 46 birača, u Zubinom Potoku 7 birača, u Zvečanu nijedan i u Severnoj Mitrovici 32 birača - naglasio je Radoniqi.

Radoniqi je pozvao građane da iskoriste svoje da učestvuju u procesu glasanja i da se izjasne da li su za ili protiv smjene predsjednika svoje opštine. Iz Kosovske policije navode da je situacija mirna i nema nikakvih problema. Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, i druge manje stranke iz srpske zajednice na sjeveru Kosova odlučile su da na glasanju ne učestvuju, iako su učestvovali u prikupljanju peticije za smjenu aktuelnih albanskih gradonačelnika.

Ne učestvovanje u današnjem glasanju obrazložili su nerealnim biračkim spiskovima jer se, kako tvrde, oko 15 posto Srba iselilo, a protive se i odluci Centralne izborne komisije da se kamerama nadgleda proces glasanja.

Prema Adinistrativnom uputstvu Vlade Kosova za uspješnu smjenu predsjednika opština potrebno je 50 posto plus jedan glas upisanih birača, nakon čega bi se raspisali vanredni izbori za nove. Za predhodno prikupljenu peticiju bilo je dovoljno 20 odsto glasova upisanih birača.Albanski predsjednici opština izabrani su 23. aprila prošle godine, na izborima koje su Srbi bojkotovali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.