POLAGANJE ZAKLETVE

Mandatar za sastav nove vlade Srbije Vučević: Vlada koju ću voditi bit će vlada kontinuiteta

Vlada će nastaviti da vodi vanjsku politiku koja će biti zasnovana na političkoj i vojnoj neutralnosti, rekao je Vučević

Vučević je saopćio imena 31 člana svog kabineta. Anadolija

Anadolija

1.5.2024

Mandatar za sastav nove Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da će vlada koju će predvoditi biti u najvećoj mjeri vlada kontinuiteta, javlja Anadolija.

Novija historija

Predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić sazvala je danas posebnu sjednicu na čijem dnevnom redu je izbor vlade i polaganje zakletve predsjednika i članova Vlade Srbije.

Mandatar za sastav vlade Miloš Vučević predstavio je program i predložio sastav vlade.

Vučević je jučer saopćio imena 31 člana svog kabineta koje predlaže parlamentu, a među kojima ima osam novih osoba. Vučević je predložio i da nova vlada ima četiri potpredsjednika i pet ministara bez portfelja.

On je u ekspozeu danas na posebnoj sjednici Skupštine istakao da je Srbija nakon fiskalne konsolidacije 2014. ušla u "fazu razvoja bez premca u svojoj novijoj historiji".

- Vlada će nastaviti da vodi vanjsku politiku koja će biti zasnovana na političkoj i vojnoj neutralnosti, a punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj - rekao je on.

Vučević je rekao da zbog “bura i oluja koje udaraju sa svih strana“, vanjska politika mora da bude čvrsto utemeljena na jasnim i opšte prihvatljivim principima.

- Dva ugaona kamena kojima je naše djelovanje prema vanjskom svijetu omeđio aktuelni predsjednik Republike, stupajući na mjesto predsjednika vlade, prije deset godina, jesu politička nezavisnost i vojna neutralnost - rekao je Vučević.

Dodao je da su neophodne i potvrđene kolektivne vrijednosti kako bi se vodila efikasna politika, a to su jake institucije, vrijedan rad, najširi mogući društveni konsenzus o ključnim pitanjima od zajedničkog interesa, kao i stabilna i funkcionalna vlada.

- Mir za nas nema cijenu i uvijek ćemo davati podršku u njegovom dostizanju tamo gdje ga danas nažalost nema, odnosno u njegovom očuvanju tamo gdje je ugroženo. Kada su u pitanju neki od nas udaljeni dijelovi svijeta, to podrazumijeva našu spremnost da uvijek pružimo svoje dobre usluge zavađenim stranama, ukoliko same smatraju da takvu ulogu Srbija može da da ili da bude od koristi, kao što je bio slučaj više puta u skorijoj prošlosti - rekao je Vučević.

Članstvo u EU

Mandatar za sastav Vlade Srbije izjavio je da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet.

- Punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj Republike Srbije i vlada koju ću predvoditi nastavit će se posvećenim radom na ispunjavanju svih postojećih kriterijuma kroz provođenje reformskih procesa koji su, u krajnjoj liniji, prije svega korisni za naše građane i našu privredu - rekao je Vučević.

Istakako je da, međutim, "ne možemo ignorisati činjenicu da se iz godine u godinu proces pristupanja EU sve više opterećuje novim političkim kriterijumima koji ranije nisu postavljeni".

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.