SLUŽENJE DOŽIVOTNE KAZNE

Odbijen zahtjev Ratka Mladića za uvjetno puštanje ili da kaznu služi u Srbiji

Gati Santana u odluci je napomenula da statut Mehanizma propisuje da se zatvorska kazna služi u državi s kojom Ujedinjene nacije imaju sporazume

Ratko Mladić. MMKS

Detektor.ba

21.5.2024

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odbio je zahtjev Ratka Mladića, nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za uvjetno puštanje na slobodu ili da nastavak služenja doživotne kazne zatvora bude u Srbiji.

Tražio uvjetno puštanje u Srbiju

U odluci predsjednice MMKS-a Graciele Gati Santana (Gatti) se navodi da je 26. aprila 2024. Mladić podnio zahtjev tražeći uvjetno puštanje u Srbiju zbog humanitarnih razloga ili alternativno da tamo služi ostatak kazne. Kao razloge za ovakav zahtjev Mladić je naveo da njegova bolest nije tretirana, da bi u Srbiji imao bolju zdravstvenu njegu, kao i jezička barijera s kojom se trenutno suočava.

Gati Santana u odluci je napomenula da statut Mehanizma propisuje da se zatvorska kazna služi u državi s kojom Ujedinjene nacije imaju sporazume, te da Srbija ne bi bila održiva opcija za izvršenje kazne koju je izrekao MMKS.

 Doživotna kazna

- Pošto je odslužio samo otprilike 13 godina svoje doživotne kazne, Mladić još nije dostigao prag podobnosti za prijevremeno puštanje na slobodu - navodi se u odluci.

Mehanizam je 8. juna 2021. godine donio drugostepenu presudu kojom je potvrđena doživotna kazna zatvora Ratku Mladiću, bivšem komandantu VRS-a, za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Mladić je oslobođen po prvoj tački optužnice za genocid u pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor-Varoši, Foči i Vlasenici.

Kao dio redovnog praćenja Mladićevog zdravstvenog stanja, predsjednica je dobila izvještaj Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija koji ukazuje da je Mladićevo zdravstveno stanje trenutno stabilno i da postoji značajan napredak.

- Na osnovu informacija koje imam, smatram da uvjerljive humanitarne okolnosti na koje se pozivao Mladić nisu potkrijepljene u ovoj fazi i da Mladić dobiva svu neophodnu njegu u Pritvorskoj jedinici. Smatram da zahtjev treba odbiti - zaključila je Gatti Santana.

Prema odluci koja je donesena 10. maja, predsjednica je u apelovala da sekretar Mehanizma osigura, ako se to već nije dogodilo, da Mladić što prije dobije medicinsku dokumentaciju koju je zatražio, kao i da se osigura da Mladić i dalje ima pristup prevodilačkim uslugama na svom jeziku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.