GLOBUS

SAD Šest Bosanaca optuženo za pomaganje ISIL-u

Svi rođeni u BiH, a legalno žive u SAD

M.M.

7.2.2015

Šest bosanskih imigranata optuženo je za slanje novca i opreme teroristima u inostranstvu, uključujući borcima Islamske države i al-Kaide u Iraku, objavio je u petak ured američkog državnog tužioca.

Kako javljaju američki mediji, optuženi su donirali novac, a u nekim slučajevima i prikupljali sredstva od drugih osoba u SAD-u i slali da u inostranstvo. Navodno su slali oružje, uniforme, novac i borbenu opremu izvjesnom Abdullahu Rami Pazaru, Bosancu koji je 2013. iz SAD-a otputovao u Siriju kako bi se priključio IDIL-u.

Optužnicom su obuhvaćeni Ramiz Zijad Hodžić (40), njegova žena Sedina Unkić Hodžić (35), Armin Harčević (37), svi iz okruga St. Louis; Nihad Rosić (26) iz Utice, država New York, Mediha Medy Salkičević (34), iz mjesta Schiller Park, država Illinois, te Jasminka Ramić (42) iz Rockforda, država Illinois.
 

Novac je takođe slat za izdržavanje članova porodica ljudi koji se bore u Iraku i drugdje, stoji u optužnici. Navedeno je da su svi optuženi su znali gdje novac i oprema idu.
U optužnici se navodi da su optuženi koristili email, telefone i društvene mreže, uključujući i Facebook  za komunikaciju, te da su koristili kodne riječi "braća", "lavovi" i "bosanska braća".

Svih šest optuženih su rođeni u BiH, a legalno žive u SAD. Troje od njih su naturalizovani državljani SAD, dok ostali imaju status izbjeglica ili legalni boravak, navodeno je iz ureda američkog državnog  tužioca.
Svih šestero je optuženo za zavjeru radi obezbjeđenja materijalne podrške i resursa teroristima, te im prijeti kazna zatvora od 15 godina i 250.000 dolara kazne. Rosić i Ramiz Hodžić su, pored toga, optuženi i za zavjeru radi ubistva osoba u stranoj zemlji, te suočavaju sa mogućom kaznom doživotnog zatvora, prenose, između ostalog, američki mediji.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.