GLOBUS

20 godina od smrti princeze Dajane | Dan kada je svako srce na planeti plakalo: Zbogom, engleska ružo ...

(A. S.)

30.8.2017

U nedjelju, 31. avgusta 1997. godine princeza Dajana (Diana) i njen vjerenik Dodi el Fajed poginuli su u saobraćajnoj nesreći u Parizu, kada se „mercedes“ u kojem su bili velikom brzinom zakucao u zid tunela, kasnije nazvanog „tunel smrti“.

Engleske ruže

Vijest o pogibiji engleske ruže zvanično je saopćena četiri sata kasnije i u tom trenutku bukvalno je cijeli svijet plakao!

Jer Dajana je svojom ljepotom, humanitarnim radom, tužnom ljubavnom pričom dotakla svako srce na planeti.

Ulice Londona su već do jutra bile zatrpane cvijećem i svijećama, stanovnici glavnog grada Engleske su grcali u suzama, a ispred Vestminsterske katedrale, gdje je održan posljednji ispraćaj, okupilo se više od milion ljudi.

Zbogom, mama...

Njeni sinovi Vilijam (William) i Hari (Harry) imali su tada 15, odnosno 11 godina, i na sahrani svoje mame držali su se uzdržano sve do trenutka dok Elton Džon (John) nije zapjevao baladu „Zbogom, engleska ružo“.

- Trebalo mi je 20 godina da se pomirim sa smrću majke. Tek sada mogu da pričam o tome. I danas mi je teško, jer tuga za majkom nikada ne može da prođe. Ali sada to mogu i da kažem. Svi su znali moju majku ali, za razliku od mene, ti ljudi su mogli da izaberu hoće li pokazati tugu ili ne.

Volio bih da je ovdje, da me posavjetuje, da upozna Kejt i svoje unuke. Tužan sam što je moja djeca nikada neće upoznati - rekao je nedavno princ Vilijam u intervjuu za magazin GQ.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.