GLOBUS

Norveška: Konzervativna stranka premijerke Erne Solberg pobjednica parlamentarnih izbora

Fena

12.9.2017

Norveška premijerka Erna Solberg, čelnica Konzervativne stranke, objavila je u noći s ponedjeljka na utorak pobjedu na norveškim parlamentarnim izborima, navodeći kako je uspjeh "rezultat timskog napora".

- Dobili smo podršku za nove četiri godine jer smo ostvarili ono za što smo se zalagali - kazala je u Oslu Solberg, zahvaljujući se svojoj stranci i njenim biračima. 

- Čini se da je riječ o jasnoj pobjedi - kazala je premijerka, praćena uzvicima podrške i aplauzom pristalica u hotelu u centru grada, gdje je dočekala rezultate. Također je upozorila kako će biti potrebno tražiti "sveobuhvatna rješenja" u novom parlamentu nakon izbora, prenosi Hina.

Norveška premijerka tako je ostvarila historijsku pobjedu na izborima, uz malu prednost pred opozicijom predvođenom Liberalima, zahvaljujući svom programu upravljanja ekonomijom kojom dominira proizvodnja nafte.

Njene pristalice opisuju njen način upravljanja zemljom kao sličan onome njemačke kancelarke Angele Merkel, posebno stoga što do sada niti jedna vlada koju su vodili konzervativci nije od 1985. ponovno osvojila izbore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.