GLOBUS

Gutereš želi konstruktivne odnose s Trampom

Avaz.ba

14.9.2017

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je da pokušava izgraditi "konstruktivne odnose" s predsjednikom SAD Donaldom Trampom (Trump).

On je dodao da se nada da će to biti i njegova poruka na skupu svjetskih lidera tokom Generalne skupštine UN naredne sedmice. 

Gutereš je na konferenciji za štampu jučer u sjedištu UN u Njujorku rekao da ako Tramp njemu to bude poručio, "ta poruka će biti dobro prihvaćena".

Tramp želi da uvede velike rezove u budžetu UN, kao i znatne reforme svjetske organizacije.  

Gutereš i Tramp treba u ponedjeljak da govore na sastanku o reformi Ujedinjenih naroda za koje se zalažu SAD, dan prije otvaranja zasjedanja Generalne skupštine UN kada će se američki vođa prvi put obratiti tom tijelu od 193 članica.  

SAD daju najveći doprinos budžetu svjetske organizacije, kao odraz njihovog položaja najveće ekonomije sveta. 

One plaćaju 25 posto od redovnog operacionog budžeta UN i više od 28 posto od njegovog odvojenog budžeta za mirovne operacije.  

Trampova administracija preispituje 16 mirovnih organizacija UN, koje koštaju gotovo osam milijardi dolara godišnje, a američka ambasadorica pri UN Niki Hejli (Nikki Haley) rekla je da je jedan od glavnih prioriteta smanjenje troškova tih operacija i osiguranje da one efikasnije rade.

Gutereš je rekao da je potpuno posvećen reformisanju UN kako bi organizacija mogla bolje da odgovori na potrebe svijeta 21. stoljeća. 

Kada je riječ o budžetu za mirovne misije, on je rekao da mu je namjera da učini sve da one budu najefikasnije moguće, i po radu i po troškovima, prenosi B 92.

Kada je reč o klimi, generalni sekretar UN rekao je da je njegov stav da međunarodna zajednica treba da ubrza provođenje Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

- Zelena privreda nije potrebna samo da bi spasila planetu, to je također i mudar način da se gleda razvoj u sadašnjem trenutku - rekao je Gutereš.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.