GLOBUS

Belgijski ministar: Pomno pratite poteze Španije

( AFP)

Avaz.ba

5.11.2017

Potpredsjednik belgijske vlade i ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon izjavio je da međunarodna zajednica treba da "pomno prati poteze Španije".

Kako je rekao, potrebna je pažnja kako bi se osiguralo pravedno suđenje smijenjenom predsjedniku katalonske vlade Karlesu Pudždemonu (Carles Puigdemont) u Madridu.

- Sada samo postavljam pitanje kako jedna država članica EU može da ode ovoliko daleko - i pitam se gdje je Evropa da iznese svoj stav o tome - rekao je Jambon belgijskoj televiziji VTM.

Belgijski ministar je istakao da "postoji španski zakon, ali i međunarodno pravo, Evropski sporazum o ljudskim pravima i takve stvari koje dolaze ispred zakona države članice EU", prenose agencije. 

- Zato mislim da međunarodna zajednica mora da pomno prati poteze Španije - zaključio je Jambon. 

Pudždemon se, zajedno sa četvoro svojih bivših ministara, predao jutros belgijskoj policiji, nakog čega su stavljeni u pritvor i treba da ih tokom dana sasluša belgijski sudija, a sada ostaje da se vidi da li će biti izručeni Španiji, koja je izdala Evropski nalog za hapšenje. 

Belgijska vlada je, inače, bila jedna od najkritičnije nastrojenih u pogledu poteza Madrida kad je riječ o katalonskoj krizi i osudila je nasilje centralnih španskih vlasti koje je pratilo katalonski referendum o nezavisnosti 1. oktobra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.