GLOBUS

EU ukinula fondove namijenjene Turskoj

Avaz.ba

18.11.2017

Iz budžeta EU za narednu godinu ukinuti su fondovi namijenjeni za Tursku i izražena je sumnja u posvećenost Ankare demokratiji i ljudskim pravima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel bila je među vodećim glasovima za smanjenje fondova za Tursku nakon masovnih hapšenja izvršenih u toj zemlji nakon prošlogodišnjeg neuspjelog vojnog udara. 

Poslanici Evropskog parlamenta i predstavnici članica evropskog bloka saglasili su se da će smanjiti "predpristupne fondove" za 105 miliona eura i da će zamrznuti prethodo najavljenih 70 miliona eura.

U saopćenju poslanici Evropskog parlamenta navode da su "primjetili pogoršanje situacije u Turskoj u oblasti demokratije, vladavine zakona i ljudskih prava". 

U Turskoj je od neuspjelog vojnog udara u julu prošle godine sa posla otpušteno više od 140.000 ljudi, uhapšeno je 50.000, uključujući političare iz redova opozicije, akademike, novinare, aktiviste i državljane EU.

Poslali smo jasnu poruku da novac koji daje EU ne može biti odobren bez određenih uvjeta - rekao je rumunski poslanik u Evropskom parlamentu Zigfrid Muresan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.