GLOBUS

BBC: Ambiciozni i misteriozni planovi Putina na Arktiku

Agencije

29.11.2017

Rusija je na ledom okovani Arktik u specijalnu misiju poslala jednu od svojih najmoćnijih podmornica Belgorod, koja je ujedno i najveće nuklearno plovilo tog tipa na svijetu.

To je prestravilo Zapad i pokrenulo lavinu tvrdnji da je ruski predsjednik Vladimir Putin počeo stvaranje vojne podvodne tvrđave na Sjevernom polu.

Iako je iz Kremlja rečeno da je Belgorod dio projekta "Santa leda", koji podrazumijeva eksploataciju nafte i prirodnog gasa na još netaknutim dijelovima Arktika, BBC navodi da se iza toga kriju mnogo ambiciozniji i misteriozniji planovi.

Kako pišu, njihov cilj je potpuno zavladavanje tim dijelom svijeta uprkos činjenici da pravo na njega polažu i druge zemlje.

Ruski fond za napredne studije objavio je da se njihov projekat bazira na stvaranju ugljikovodoničnih polja ispod leda i izmještanje robotskih podmornica koje bi se na njima napajale energijom. Zadatak im je da otkrivaju izvore nafte.

Rusija trenutno eksploatiše 5,5 miliona tona nafte iz svog jedinog polja na Arktiku.

Međutim, mnogi su ubijeđeni da je "Santa leda" samo maska za razvoj vojnog sistema koji može da se razvije ispod leda i kojim bi Rusija postala nedodirljiva na tom dijelu svijeta.

Ono što je sigurno je da će projekat dodatno napumpati ruske mišiće i praktično onemogućiti Ujedinjene nacije da i dalje posreduju u sporu oko teritorijalne podjele Arktika, navodi BBC.

Ovaj medij također podsjeća da postoje teorije da Rusija na Sjevernom polu razvija i sonarni zid poznat kao "Harmony", koji bi pomogao otkrivanje i praćenje NATO podmornica i praktično ih učinio potpuno nezaštićenim u vodama oko Sjevernog pola.

Podmornica Belgorod je dugačka 182 metra i najveća je nuklearna podmornica dosad napravljena.

Prema ruskom planu, ona treba da provodi istraživanja ispod leda, da polaže podvodne kablove i služi kao platforma za manje podmornice.

Dalji koraci projekta "Santa leda" podrazumijevaju i gradnju prvih podvodnih nuklearnih elektrana, a u planu je i autonomni reaktor od 24 megavata s rokom trajanja od 25 godina.

Ruska Federacija je posljednjih godina ponovo stavila u rad više od 50 posto vojnih baza koje je ranije kontrolirao SSSR, osigurala je stalno vojno prisustvo u njima i otvorila vojnu bazu "Arktička djetelina", čije mogućnosti su umnogome ostale misterija za Zapad.

Urađeno je mnogo i na razvoju specijalnih vozila AUV harpsikord-2R-PM, teškim dvije tone i dugačkim šest metara, koja se trenutno testiraju za potrebe projekta "Santa leda".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.