GLOBUS

Vodeći britanski političari izrazili zabrinutost zbog Trampovih antimuslimanskih objava

( AFP)

J. B.

1.12.2017

Tokom jučerašnjeg dana američki predsjednik Donald Tramp (Trump) je podijelio na Tviteru antimuslimanske snimke preuzete od Džejde Frensen (Jayda), zamjenice ultradesničarskog pokreta "Britain First". 

Ova grupa je poznata po zagovaranju tvrdnje da je u toku ''islamizacija Velike Britanije''. Njihovi kandidati na izborima redovno zastupaju antimigrantske stavove, ali do sada nisu imali značajniju podršku.

Mnogobrojne kritike

Mnogi političari su ovaj postupak američkog predsjednika osudili kao rasistički, a među prvima koji su ga kritizirali bila je Tereza Mej (Theresa May).

Uprkos činjenici da je britanska premijerka bila prva koja je posjetila Bijelu kuću nakon njegovog imenovanja za lidera SAD-a, Mej ga nije poštedjela kritika.

Portparol Tereze Mej poručio je da je "pogrešno to što je predsjednik uradio". 

Tramp nije ostao dužan, te se na Twitteru obračunao s njom napisavši da se ne bi trebala fokusirati na njega "nego na destruktivni radikalni islam koji je prisutan u Ujedinjenom Kraljevstvu".

Kritike su uslijedile i od Kima Daroča (Darroch), britanskog ambasadora u SAD-u, i članova britanskog parlamenta koji su otišli korak dalje, te tražili otkazivanje državne posjete američkog predsjednika Donalda Trampa. 

Gradonačelnik Londona Sadik Kan (Sadiq Khan) se također pridružio pozivima otkazivanja posjete, ističući da je Tramp promovirao "nasilnu, ekstremističku grupu" i da njegova posjeta Britaniji ne bi bila dobrodošla.


Važnost saradnje dvije države

Na vanrednom zasjedanju parlamenta sekretarka Amber Rad (Rudd) je izjavila da je Tramp napravio veliku grešku podijelivši videozapise, ali ipak ne podržava zahtjeve članova parlamenta da se otkaže posjeta.

- Kao sekretarka moram istaći bitnost veze između dvije države, udruživanje snaga je zasigurno spasilo mnogo života u Velikoj Britaniji. To je trenutno navažnija činjenica – kazala je Rad.

Čak je i Najdžel Faradž (Nigel Farage), bivši vođa UKIP-a, odnosno Britanske stranke za nezavisnost, i Trampov saveznik priznao da je predsjednik SAD-a pogriješio. Faradž također ističe da su pokušaji Bijele kuće da opravdaju podjelu videozapisa bili uzaludni.  

- Predsjednik Tramp je pogriješio, u to nema sumnje. Kada su u pitanju izjave Bijele kuće, smatram da postoje momenti kada je dobro priznati grešku i krenuti dalje – rekao je Faradž. 

Zabrana ulaska u Veliku Britaniju

Kris Brajant (Chris Bryant), bivši ministar vanjskih poslova, je Terezi Mej napisao pismo u kojem zahtjeva izricanje naloga kojim će se Trampu zabraniti dolazak u Veliku Britaniju. Nalog bi se trebao zasnivati na tvrdnji da zagovara fašizam, te da njegovo prisustvo ''nije pogodno za javno dobro.''

Citirao je i slučajeve dvojice američkih blogera kojima je u maju 2013. godine zabranjen ulazak u Veliku Britaniju.

- Nema sumnje da, preuzimajući objave Džejde Franses (Jayda) predsjednik Donald Tramp zagovara fašizam, te podržava krajnje desničarske aktivnosti. Zbog ovakvih djela je u prošlosti dolazilo do nasilja na našim ulicama. Fransen također ima dugu rasističku i islomofobičnu historiju – kazao je Brajant.

Političarka Dajen Ebot (Diane Abbott) kazala je da se Velika Britanija neće pokloniti nikome uprkos poštivanju američkog naroda.

- Činjenica da je 45. predsjednik podijelio sadržaj od ''Britain First'' nije samo uvredljiva za muslimane u Britaniji, nego i cjelokupno stanovništvo, te je napad na sve vrijednosti Velike Britanije – dodala je Ebot.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.