GLOBUS

Rusija: Trampova odluka komplikuje stvari

Avaz.ba

7.12.2017

Izjava američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o priznavanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela i preseljenju Ambasade SAD iz Tel Aviva umanjuje šanse za mir i komplikuje situaciju, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao na konferenciji za novinare da ova primjena u stavu SAD prijeti da izazove podjele u međunarodnoj zajednici.

"Šta treba da se radi? Treba da nastavimo da tragamo za diplomatskim rješenjem, mada, situacija je sada postala komplikovanija", izjavio je portparol Kremlja. 

On je ukazao na stepen neslaganja sa Trampovim potezom u međunarodnoj areni, a naročito među Palestincima, prenio je "Sputnjik".

Iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova upozoravaju da bi ovakva odluka mogla produbiti izraelsko-palestinski spor te da Rusija ostaje pri principima Ujedinjenih nacija kada je u pitanju ovaj spor. Podcrtan je stav Rusije da glavni grad palestinske države bude Istočni Jerusalem, a Izraela Zapadni. 

Pozvane su sve strane da izbjegavaju korake koji mogu dovesti do opasnih i nekontrolisanih posljedica.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov izjavio je za rusku novinsku agenciju TASS da nisu učestvovali u odluci SAD-a. Najavio je da će kritikovati ovu odluku na zasjedanju Vijeća sigurnosti UN.

I rusko Vijeće muftija osudilo je odluku američkog predsjednika i pozvalo Vašington da ispravi ovu pogrešnu odluku. 

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je Trampovu odluku i rekao da ne sumnja da će mnoge druge zemlje pratiti primjer Amerike.

Odluka američkog predsjednika izazvala je niz oštrih reakcija brojnih zemalja i organizacija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.