GLOBUS

Gdje je nestao Džulijan Asanž?

Avaz.ba

25.12.2017

Twitter nalog osnivača "Vikiliksa" Džulijana Asanža (Julian Assange) nestao je u nedjelju i korisnici društvenih medija su zbunjeni u vezi sa tim i pitaju se šta se desilo.

Nekoliko korisnika izjavilo je da je Asanž izbrisao svoj nalog, ali neki su misle da je suspendiran. 

Razlog nepoznat

Nalog @JulianAssange više nema i razlog je nepoznat. Međutim, izvor koji blisko sarađuje sa "Vikiliksom" je rekao za "The Gateway Pundit" da nije znao za bilo kakve planove za deaktivaciju njegovog naloga, piše "IBTimes".

- #JulianAssange je izbrisan s Twittera. Hej, @twitter zašto ne trošite vrijeme na brisanje ISIL-ovih Twitter naloga ili naloga Muslimanskog bratstva? Ne, umjesto toga brišete nalog osobe koja nije učinila ništa loše - napisao je jedan korisnik. 

- Trenutno je @JulianAssange suspendovan ili deaktiviran. Nemamo pojma zašto bi on sam ušutio, a svi znamo kako Twitter tretira javne ličnosti koje idu previše udesno - rekao je drugi.

Šanse da je Twitter suspendirao Asanžov nalog su male, jer 46-godišnjak ne spada u kategoriju pojedinaca čije će naloge deaktivirati sajt socijalnih medija. 

Twitter je 18. decembra postavio nova pravila u vezi s suspenzijom naloga, prema kojima će ukloniti bilo koju osobu, koja je povezana s grupama mržnje na bilo koji način.

Korisnici društvenih mreža također su izrazili zabrinutost za sigurnost Asanža, jer je njegov nalog nestao samo nekoliko dana nakon navodne pljačke u kancelariji madridskog odjeljenja "Vikiliksa" Baltasara Garsona. 

Nekoliko sati nakon te provale, Asanž je na Twitteru nazvao "briljantnim" video koji je objavio voditelj Džimi Dor (Jimmy), na kojem se vidi dio Asanžovog intervjua na holandskoj televiziji, u kojem je osnivač "Vikiliksa" koristio znakovni jezik kako bi ukazao da je ubijeni nekadašnji član Demokratskog nacionalnog komiteta (DNC) Set Rič (Seth Rich) bio njegov izvor za objavljivanje spornih mejlova Demokratske partije.

Teorije zavjere

Teorije zavjere, posebno u desničarskim krugovima i medijima, sugeriraju da je Set ubijen da bi se prikrila istina o tome kako je "Vikiliks" dobio desetine hiljada hakovanih elektronskih poruka iz Demokratske stranke. 

U međuvremenu su se na Twitteru pojavili novi nalozi sa Asanžovim imenom, a neki od njih tvrde da je njegov glavni nalog izbrisan bez prethodnih upozorenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.