GLOBUS

Brižit Makron zbog kršenja protokola ponovo na meti kritika: ''Ponaša se kao da je kraljica Francuske''

( AFP)

J. B.

3.1.2018

Supruga francuskog predsjednika, Brižit Makron (Brigitte Macron), prekršila je zvanični protokol odlukom da na državnoj ceremoniji stoji pored svog supruga, a ne iza njega.

- Žena ne mora stajati iza muža - kazala je Makron za francuski radio.  

Kako navode mediji, Brižit želi preuzeti veću odgovornost u Elysée palati pokušavajući riješiti četiri ili pet problema, uključujući društvenu isključenost i prava osoba sa hendikepom.

Ovaj postupak pokrenuo je lavinu komentara na društvenim mrežama čiji korisnici su je uporedili sa Marijom Antoanetom (Marie Antoinette). Nekoliko korisnika je čak otišlo korak dalje, podsjetivši da nije ona ta koja je izabrana i optuživši je da se ponaša kao da je "kraljica Francuske".

Kako je izjavio njen sekretar Tristan Bromet, stav prve dame zasniva se na uvjerenju da su ''ona i Emanuel Makron (Emmmanuel Macron) par'', odnosno ''dio moderne unije, u kojoj se žena nalazi na istom nivou kao i muškarac".

Međutim, ovo nije prvi put da je prekršila protokol.

Tokom sastanka u UN-u, održanog u septembru, Makron je odbila da sjedi sa suprugama drugih lidera, odlučivši da sjedi s francuskom delegacijom.

Očekuje se da će slično postupiti i tokom predstojeće državne posjete Kini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.