GLOBUS

Poljski predsjednik smijenio glavne ministre u vladi

Fena

9.1.2018

Poljski vladajući konzervativci u utorak su smijenili nekoliko vodećih ministara u vladi, u očiglednom pokušaju da poboljšaju odnose s Evropskom unijom zategnute zbog optužbi da Varšava podriva standarde vladavine zakona.

Suočavajući se sa zakonskom akcijom EU bez presedana zbog navodne politizacije poljskog pravosuđa, vladajuća Stranka pravde i prava (PiS) mogla bi ublažiti napetosti i na drugim poljima, kao što su ekološka i odbrambena politika, tvrde analitičari.

Promjene bi također mogle uslijediti dok se EU priprema za pregovore o novom sedmogodišnjem budžetu koje će odlučiti koje će članice primati budžetska sredstva, a Poljska je trenutno najveći primalac evropskog budžetskog novca.

Predsjednik Andrzej Duda je, djelujući po preporuci premijera Mateusza Morawieckog,smijenio ministra okoliša Jana Szyszkoa, koji je zagovarao krčenje drevnih poljskih šuma, izazivajući akciju Evropskog suda pravde.

Također je smijenjen ministar odbrane Antoni Macierewicz, bivši žestoki antikomunista koji se suočava s kritikama odgoda u modernizaciji vojske i sukoba s vodećim generalima, kao i ministra vanjskih poslova Witolda Waszczykowskog, koga u Bruxellesu smatraju neefikasnim diplomatom.

Smjene su uslijedile nakon imenovanja bivšeg bankara i ministra finansija Morawieckog za premijera, smjenjujući Beatu Szydlo u prošlom mjesecu, na sredini njenog mandata.

PiS se suočava s lokalnim izborima u 2018. i s predsjedničkim i parlamentarnim izborima u 2019. i 2020.

Ostaje da se vidi da li će Morawiecki poboljšati odnose Varšave s Bruxellesom. On tokom dana putuje u Bruxelles na razgovore.

Pravosudnu reformu koja je u središtu sporenja s Bruxellesom, PiS smatra temeljnim elementom svojih napora na reformi poljskih demokratskih institucija.

PiS vjeruje da su reforme potrebne jer je zemlja izgubila svoju katoličku dušu i da je zarobljena u mentalitetu i strukturama vlasti koje datiraju iz komunističkih vremena. Kritičari tvrde da vladini napori da ostvari kontrolu nad sudovima i javnim medijima okreću Poljsku ka autoritarnoj vladavini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.