GLOBUS

Tramp traži oštrije zakone o kleveti: Ovo je loše i sramotno

Avaz.ba

11.1.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) najavio je u srijedu da će razmotriti donošenje strožeg zakona o kleveti nakon što je objavljena knjiga u kojoj se propituje njegova mentalna sposobnost za obavljanje dužnosti prvog čovjeka SAD-a.

"Naši trenutnio zakoni o kleveti su loši i sramotni i ne odražavaju američku vrijednost poštenja, pa ćemo ih temeljito razmotriti", rekao je Tramp novinarima nakon susreta s kabinetom.

U knjizi "Vatra i bijes: unutar Trampove Bijele kuće" autor Majkl Volf propitkuje Trampovu mentalnu spremnost, prikazujući ga kao djetinjastu osobu slabe koncentracije. Tramp se i prije žalio na zakone o kleveti, tokom predsjedničke kampanje 2016. godine.

"Dobro ćemo proučiti zakone o kleveti naše države, pa kad neko kaže nešto što je netačno i klevetnički prema nekome, ta će osoba morati odgovarati pred sudovima", istaknuo je američki predsjednik.

Knjiga Volfa donosi mračnu sliku Bijele kuće u kojoj osoblje ne radi svoj posao, nego spletkari, a predsjednika svi pa i najbliži saradnici opisuju kao djetinjastu osobu i ismijavaju ga zbog nestručnosti i nesposobnosti da upravlja.

U knjizi se ukazuje na njegovu nesposobnost koncentracije, gubitak pamćenja i sklonost televiziji kao glavnom izvoru informiranja.

Nastala je na temelju izjava predsjednika i njegovih oko 200 savjetnika tokom 18 mjeseci izborne kampanje i nakon izbora.

Tramp je odbacio navode iz knjige objavljene u petak kao gomilu "laži, krivih interpretacija i nepostojećih izvora".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.