GLOBUS

Zagovornici Bregzita žele novi referendum, vlada protiv te ideje

Avaz.ba

11.1.2018

Predvodnici kampanje za Brexit, Najdžel Feridž (Nigel Farage) i Eron Benks (Arron Banks), smatraju da bi Britanija trebala održati drugi referendum o članstvu u EU-u koji bi, kako očekuju, potvrdio odluku da zemlja napusti Uniju i napokon prekinuo raspravu o tom pitanju, no britanska vlada tome se protivi.

"Došao sam do toga da mislim da bismo, možda, trebali imati drugi referendum... o članstvu u EU-u", rekao je Feridž u emisiji "The Wright Stuff" televizijskog kanala Kanal 5 (Channel Five).

"Mislim da bi, kada bi imali drugi referendum o članstvu u EU-u, otklonili sve te sumnje za cijelu jednu generaciju. Postotak ljudi koji bi glasali za izlazak idući put bio bi puno veći nego prošli put."

Feridž, bivši vođa Stranke za britansku nezavisnost (UKIP), imao je velik uticaj na odluku da se 2016. organizira referendum i na sam njegov ishod. Za napuštanje EU-a glasalo je 52 posto Britanaca koji su izišli na referendum.

Tako razmišlja i Eron Benks, suosnivač kampanje Leave.EU.

"Ako sada ne postupimo radikalno, uletit ćemo naslijepo u lažni Bregzit, koji će to biti samo po imenu. Pravi pobornici Bregzita satjerani su u kut i jedina opcija je da se vratimo na birališta i dopustimo ljudima da s krovova viču da podržavaju istinski Bregzita", rekao je. "Pobornici izlaska pobijedili bi premoćnom većinom."

Glasnogovornik britanske premijerke Tereze Mej (Therese May) odbacio je te prijedloge. "Nećemo imati drugi referendum", rekao je.

Britanci su veoma podijeljeni u vezi izlaska iz EU-a. Neki, uključujući bivšeg laburističkog premijera Tonija Blera (Tony Blair), smatraju da bi odluku trebalo promijeniti. Niz zastupnika također traži da se održi drugi referendum o uslovima sporazuma o razdruživanju od EU-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.