GLOBUS

Jedno od najpoznatijih ubistava u svijetu i dan danas je velika misterija

Avaz.ba

13.1.2018

Prošlo je deset godina od atenata na pakistansku premijerku Benazir (Buto) Bhutto. Zbog njene smrti ni danas niko nije osuđen.

Bivša pakistanska premijerka Benazir Buto ubijena je 27. decembra 2007. godine u napadu 15-godišnjeg ubice i još jednog bombaša samoubice koji su djelovali u ime pakistanskih talibana.

Buto se nalazila na predizbornom skupu u gradu Rawalpindiju kad je u svom automobilu pogođena hicima u vrat i prsa nakon čega se bombaš raznio i sa sobom u smrt odveo još 20 ljudi.

Buto, koja je kao premijerka djelovala od 1988. do 1990. godine, ovom se kampanjom pokušala vratiti u ured premijera i tako okončati vladavinu Perveza Mušarafa koji je vlast preuzeo 1999. godine vojnim udarom.

Je li Mušaraf imao prste u svemu?

‘Mušaraf je iskoristio cijelu situaciju da bi ubio moju majku. Terorist je možda povukao okidač ali Mušaraf je namjerno sabotirao njenu sigurnost kako bi ona bila ubijena i maknuta sa scene’, rekao je Bilaval Zardari, sin ubijene premijerke.

Protiv Mušarafa je 2013. godine podignuta optužnica zbog ubistva Benazir Buto, no on je sve optužbe odbacio, a dokazi protiv njega bili su mahom indikativni i nedovoljni za osudu.

No, sada je po prvi put Pervez Mušaraf priznao da je možda u cijelom slučaju postojala nekakva umješanost države. ‘Moguće je, uistinu je moguće. Ona nije bila dio vjerskog lobija, nije uopće bila popularna’, rekao je Mušaraf u intervjuu.

Niko nije osuđen

Nakon što je suprug ubijene premijerke 2008. godine postao predsjednik Pakistana, pojavila se i teorija da je upravo on iza atentata na svoju suprugu. Za to, međutim, nema nikakvih dokaza pa ni onih indikativnih. Onima koji su ga optuživali vrlo je oštro odgovorio. ‘Zašutite. To je moja žena. Majka moje djece. Kako možete znati kako je? Jeste li proživjeli ovakve okolnosti? Samo tada možete shvatiti ovu bol. Ako niste onda jednostavno ušutite’, rekao je Asif Zardari jednom prilikom.

Petorica navodnih urotnika prošle su godine oslobođeni svih optužbi.

Od atentata na Benazir Buto prošlo je deset godina, a uprkos svim teorijama i tvrdnjama niko nije osuđen za njenu smrt.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.