GLOBUS

{EKSKLUZIVNO /} Antonio Guteres: Haški arhiv treba čuvati nezavisna institucija

Guteres: Imamo puno povjerenje u institucije u Hagu

Erol AVDOVIĆ

20.1.2018

(Od stalnog dopisnika „Dnevnog avaza“ iz SAD)    

Odgovarajući na pitanje „Avazovog“ dopisnika iz Njujorka šta će biti s arhivom Haškog tribunala te koju će ulogu u tome igrati Ujedinjeni narodi, generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) naglasio je važnost da se milioni dokumenata sačuvaju i da arhivirana građa o ratnim zločinima i sudskim procesima ostane dostupna svima koji dalje žele istraživati šta se dogodilo u prošlom ratu u BiH.

Esencijalno pitanje

Odgovarajući na pitanje na prvoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare u UN-u, smatra li da barem dio haškog arhive treba biti sačuvan među dokumentima koje čuvaju Ujedinjeni narodi te je li UN pozvan da tu dokumentaciju zaštiti, Guteres je kazao da ta građa, ipak, neće biti pohranjena u Njujorku, gdje je i centrala UN-a. 

- Suštinski je da se garantira da arhiv bude dobro sačuvan. Imamo puno povjerenje u institucije u Hagu. Kao što znate, postoji Mehanizam (rezidualni mehanizam, koji će nastaviti nedovršene apelacione procese Karadžiću, Mladiću i ostalima, op. a.) koji prolongira i nastavlja (suđenja), tako da imamo puno povjerenje u haške institucije da to urade - rekao je Guteres.

Otkako je preuzeo dužnost, 1. januara 2017., generalni sekretar UN-a u više je navrata spominjao Srebrenicu, govoreći o tome i na zatvaranju Haškog tribunala, u decembru, kao o mrlji na savjesti koja će nastaviti da proganja našu kolektivnu savjest. Otuda je pitanje arhiva sada aktuelnije nego ikad.

- Ono što je apsolutno esencijalno jeste da arhiv ne bude izgubljen i da bude otvoren za sve nezavisne analitičare i zainteresirane ljude, koji bi trebalo da ga mogu koristiti za prošireno znanje o realnosti koja se dogodila – istakao je Guteres.

Dogovor o lokaciji

Kada je riječ o lokaciji, on je kazao da UN ne insistira da mjesto čuvanja haške dokumentacije bude Njujork te da se o tome tek treba dogovoriti u UN-u.

- Mi smo otvoreni da diskutiramo o svakom rješenju koje garantira očuvanje arhiva. U ovom trenutku mi imamo situaciju, kao što znate, da je Haški tribunal zamijenjen Mehanizmom, koji je kreiran zbog mnogo preostalih stvari za budućnost i mi imamo puno povjerenje u taj mehanizam – rekao je Guteres.

 

Na naše insistiranje da ponudi svoje mišljenje o pravu balkanskih država, posebno zahtjeva iz Srbije, da budu vraćeni neki dokumenti te da se haška dokumentacija proslijedi onima koje su za nju zainteresirane, Guteres nije zauzeo definitivan stav o mogućem preseljenju i obimu transfera haških arhiva u balkanske države, uključujući i BiH, iako se o tome od početka govori kao o izvjesnoj mogućnosti.

- Mislim da bi države imale pravo da konsultiraju arhiv. Mislim da je dobro da arhiv ovakve prirode čuva nezavisna institucija - rekao je Guteres.

Originali u glavnim gradovima

Osim digitalizirane verzije većine dokumenata, njihovi originali čuvaju se u balkanskim prijestonicama, pa nedavni zahtjev službenog Beograda da Haški tribunal vrati kopije povjerljivih dokumenata (s oznakom državne tajnosti), smatraju neki analitičari, predstavlja opasnost da svi dokumenti, kopije i originali završe na mjestu na kojem ne bi bili sigurni. Guteres je govorio o važnosti da se haška dokumentacija sačuva po svaku cijenu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.