GLOBUS

Odluka o ukidanju naloga za hapšenje Asanža u februaru

Avaz.ba

26.1.2018

Britanski sudija Ema Arbetnot (Emma Arbuthnot) izjavila je da će 6. februara odlučiti da li da ukine nalog za hapšenje osnivača WikiLeaks Džulijana Asanža (Julian Assange).

Advokati Asanža su na sudu tvrdili da nalog treba ukinuti, jer osnivač WikiLeaks više nije tražen na saslušanje u Švedskoj zbog navodnih seksualnih prekršaja.

Sudija Arbetnot rekla je da su pred sud izneseni dokazi o zdravstvenom stanju Asanža koji, kako je rečeno, pati od stomatoloških problema, problema s ramenom i depresije. 

Britanski tužioci su protiv ukidanja naloga, uz obrazloženje da Asanž ne bi trebalo da bude imun na zakon samo zahvaljujući tome što je dugo uspeo da izbegne pravdu.

Odluka o ukidanju britanskog naloga za hapšenje sudije omogućila bi Ašanžu da napusti ambasadu Ekvadora posle više od pet godina. 

Asanž se 2012. godine sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i odbijao je da ode u Švedsku na ispitivanje u istrazi o silovanju, jer veruje da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Avganistanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.