GLOBUS

Finalni Nacrt Strategije za Balkan pred Evropskom komisijom: Izbačeni svi datumi mogućeg proširenja EU

S. N.

6.2.2018

Evropski komesari upravo debatiraju o finalnoj verziji Strategije za Balkan.

Kako ekskluzivno saznaje „Dnevni avaz“, iz ove verzije dokumenta izbačeni su svi datumi, odnosno godine u kojima određene države moraju napraviti kredibilan napredak na putu ka članstvu u EU.

Iako se navodi 2025. godina kao moguća za novo širenje Unije, ističe se i da je taj rok „ekstremno ambiciozan“.

Reference o BiH, kao državi koja bi krajem naredne godine mogla dobiti odgovor na pitanje može li dobiti kandidatski status, te 2023. godina kao moguća za početak pregovora o članstvu naše države u EU, više ne postoje.

Perspektive ulaska Kosova u EU također su bitno reducirane. To je rezultat pisma koje je Španija, zajedno s još četiri države uputila Komisiji, zahtijevajući da se ova država isključi iz procesa proširenja. U najnovijoj verziji Strategije, Kosovo se navodi u kontekstu ispunjenja odredbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

- Kosovo ima priliku za održivi napredak kroz provedbu SAA-a, te da napreduje na svom evropskom putu onda kada okolnosti to dopuste – navedeno je u prijedlogu Strategije.

BiH se pominje u više navrata u prijedlogu Strategije. Čeka se finalna verzija odgovora na Upitnik, te će se nakon toga dobiveni materijali analizirati.

Kao i od drugih država, i od BiH se očekuje predan i ustrajan rad na svim potrebnim reformama.

Ponovljeno je upozorenje da će institucije EU,  s Evropskom komisijom na čelu, čvrsto insistirati na potpunom ispunjenju svih uvjeta za ulazak u Uniju, uključujući, naprimjer, pitanje granica ili saradnje s Tribunalom u Hagu (MICT).

Evropska komisija objavit će finalnu verziju Strategije o Balkanu do 14.30 danas, kada će je javnosti u Strazburu predstaviti visoka predstavnica za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i jedna od potpredsjednica Evropske komisije Federika Mogerini (Federica Mogherini) i komesar za proširenje EU Johanes Han (Johannes Hahn).



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.