GLOBUS

Nestao komad Zemlje ispod Indijskog okeana, a naučnici ne znaju kako i zašto

Avaz.ba

6.2.2018

Planeta Zemlja nije oblika savršene sfere već se njezina forma mijenja u ovisnosti od snage gravitacije, i gustoće tla na kojem stojite.

Geoid, ili oblik zemlje koji bi činili okeani samo pod uticajem gravitacije i rotacije Zemlje, bez vjetrova i plima, pokazuje da veliki golemi 'komad' Zemlje - dublji od sto metara - doslovno nedostaje u Indijskom okeanu, piše Independent.

Već dugo naučnici pokušavaju shvatiti kako je do toga došlo, a neke stare teorije kažu da su se ohlađene, guste okeanske tektonske ploče 'utisnule' u Zemljinu koru, time napravivši depresiju.

Ovaj problem je jedan od najvećih misterija vezanih uz Zemlju i njenu formaciju. Ono što je fantastično jest da to znači da postoji neki stvarni deficit mase i materijala negdje duboko u zemlji, koji uzrokuje ovu, laički rečeno, rupu - kaže jedan od autora najnovije studije, profesor Atreji Goš, sa Indijskog instituta za nauku.

No istraživanje objavljeno u naučnom časopisu Geophysical Research Letters tvrdi kako je propadanje materijala u Indijskom okeanu uzrokovano izdizanjem materijala na područku kontinenta Afrike.

Indijski potkontinent kreće se prema sjeveroistoku, a 'gura' ga i izdizanje vruće magme s dubine 300 do 900 kilometara na području Afrike, dok se istvremeno otvara 'rupa' južno od Indije.

Anomalija je objašnjiva no naučnici ne znaju je li proces došao svom prirodnom kraju, ili će udubljenje nastaviti rasti, te što će to tačno značiti za površinu Indijskog okeana, njegove struje, i tektoniku tog djela svijeta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.