GLOBUS

Minhenski izvještaj: BiH neće u NATO u skorije vrijeme, moguće pogoršanje sigurnosne situacije u Evropi

Avaz.ba

9.2.2018

Naredne sedmice bit će održana Minhenska sigurnosna konferencija, a već po tradiciji, objavljen je Izvještaj o sigurnosti za ovu godinu, u kojem se navodi da bi u narednom periodu moglo doći do pogoršanja sigurnosne situacije u Evropi, pogotovo zbog rastućih tenzija između Rusije i njenih susjeda, prenosi Newsweek. 

Rizik od izbijanja rata između evropskih NATO članica i Rusije porastao je proteklih godina. Nije došlo do smanjenja oružanih kapaciteta kako je ranije dogovoreno i sve su češće tenzije zbog vojnih vježbi koje organiziraju NATO i Rusija, navodi se u Minhenskom izvještaju o sigurnosti za 2018. godinu.

- Posebno su zaoštreni odnosi između Rusije i SAD što bi, zbog loše procjene ili nerazumijevanja, dugoročno moglo dovesti do međunarodnog oružanog konflikta - rečeno je u Izvještaju. 

Kada je riječ o BiH, u Minhenskom izvještaju je navedeno da od članstva naše zemlje u NATO-u, barem u skorije vrijeme, neće biti ništa.

- I pored toga što BiH i Makedonija teže članstvu u NATO-u, ova vojna alijansa je već signalizirala da su male šanse da će u svoje okrilje primiti nove države - istaknuto je u Izvještaju. 

Navedeno je i da su pojedine evropske zemlje u ovom trenutku uhvaćene između NATO-a i rastućeg utjecaja Rusije, te da pokušaji zapadnih zemalja da integrišu pojedine države ne nailaze na uspjeh.

Osim što nemaju uspjeha u balkanskim zemljama, zapadne sile gube na utjecaju i u drugim strateški bitnim državama kao što su Armenija, Bjelorusija i Gruzija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.