GLOBUS

BBC upozorava: Planeti prijeti nestašica vode za piće

( Ilustracija)

Avaz.ba

11.2.2018

Južnoafrički grad Kejptaun mogao bi postati prvi veliki grad u savremenoj historiji koji se suočava s nestašicom vode za piće, ali ova opasnost prijeti i drugim mjestima na planeti, upozoravaju stručnjaci.

Situacija u Kejptaunu samo je jedan od ekstremnih primjera na koji naučnici upozoravaju već duže vrijeme, navodi BBC.

U Kejptaunu je jučer pala dugo očekivana kiša, a stanovnici su na tome zahvaljivali Bogu i slavili na ulicama. U tom gradu je u protekle tri godine pala minimalna količina padavina, pa je oko četiri miliona stanovnika primorano da se pridržava strogih pravila kako bi se spriječilo da česme presuše.

Uprkos tome što voda pokriva 70 posto površine planete Zemlje, vode za piće nema toliko koliko neko može pomisliti, a samo tri posto čini svježa voda.

Procjenjuje se da preko milijardu ljudi nema pristup vodi, kao i da se 2,7 milijardi suočava s oskudicom bar jednom mjesečno. Istraživanje iz 500 najvećih gradova svijeta, sprovedeno 2014, pokazuje da se jedan od četiri nalazi u "stresnoj situaciji" zbog nedostatka vode.

Projekcije UN pokazuju da će globalna potražnja za svježom vodom do 2030. nadmašiti zalihe za 40 posto, zahvaljujući kombinaciji klimatskih promjena, ljudskih akcija i rasta populacije.

Naučnici upozoravaju da je Kejptaun samo vrh ledenog brijega i da se sa sličnom situacijom suočavaju i drugi gradovi poput Pekinga, Sao Paola, Bangalora, Kaira i Džakarte.

Nestašica vode za piće može da postane ozbiljan problem i za stanovnike Moskve, Istanbula, Londona, Tokija, Majamija i Meksika.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.