GLOBUS

Sablasna "šuma smrti": Izuzetno je gusta i jezivo tiha, a u njoj godišnje umre oko stotinu ljudi

Vice.com

11.2.2018

'Šuma smrti' drugi je naziv za šumu Aokigaru, koja se nalazi u podnožju japanske planine Fudži.

Svake godine u njoj nađu oko 100 tijela samoubica, najčešće muškaraca srednje dobi. To je mjesto na kojem Japanci najčešće počine samoubistvo, a razlog je još uvijek nejasan.

U šumi postoje mjesta gdje sunčeve zrake ne dohvataju tlo, a ni vjetar ne može prodrijeti između grana - što rezultira sablasnom tišinom.

Prostire se na 30-ak kvadratnih kilometara, a svuda uz put su postavljeni natpisi koje posjetitelje podsjećaju da se vrate odakle su došli, piše Vice.com.

"Život je dragocjeni dar koji ste dobili od svojih roditelja. Molim vas da mislite na svoje roditelje i svoju djecu. Nemojte to držati u sebi, ne morate patiti sami", piše na jednom od natpisa. Na njemu je još i besplatan broj uvijek otvorene telefonske linije za pomoć, a u šumi se nalaze i govornice.

Vlasti su 2000. godine odlučile da više neće javno iznositi podatak o broju umrlih u šumi da ne bi privlačili nove samoubice. No, ni to nije pomoglo.

Da stvar bude gora, s obzirom da samoubice uvijek uz sebe imaju neki nakit ili novac, u posljednje vrijeme su aktivni i 'pljačkaši tijela', koji doslovno žive od njihove smrti.

Prvo samoubistvo u šumi počinio je budistički monah koji je želio očistiti svoje tijelo tako da se izgladni do smrti. Ostali redovnici su ga slijedili. Vjeruje se kako se u šumi nekoć prakticirao i običaj ubasute, prema kojem su porodice tamo odvodile svoje najstarije članove, kako bi na miru umrli. Njihove duše navodno danas dozivaju psihički nestabilne i nezadovoljne ljude k sebi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.