GLOBUS

Tilerson: Završetak vojne operacije protiv ISIL-a ne znači da smo postigli trajnu pobjedu

( AFP)

Agencije

13.2.2018

Završetak velike vojne operacije protiv ISIL-a ne znači da su SAD i njihovi saveznici postigli trajnu pobjedu nad ekstremistima, izjavio je danas američki državni sekretar Reks Tilerson (Rex Tillerson) u Kuvajtu.

Tilerson je, govoreći na sastanku o globalnoj koaliciji protiv ISIL-a, rekao da su SAD odlučile da daju dodatnih 200 miliona dolara pomoći da bi se stabilizirale oslobođene teritorije u Siriji.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) traži od partnera iz koalicije, sastavljene od 74 države s ciljem uništenja islamskih ekstremista, da ulože napore i prevaziđu međusobni rivalitet i koncentriraju se na osnovni zadatak - slamanje ISIL-a u Iraku i Siriji.

Neprijateljstva između Irana i Sirije, s jedne i Izraela s druge strane, prijete da stvore novi konflikt u Siriji u kojoj već ima previše zaraćenih strana.

U Siriji traje već sedam godina građanski rat, a Turska je otvorila front u sirijskom regionu Afrin, koji je pod kontrolom Kurda, a koje podržavaju SAD.

Zbog toga se pojačala napetost između članica NATO-a - SAD i Turske.

Tilerson će zbog toga otputovati u Ankaru u petak, poslije posjete Jordanu i Libanu.

Turski ministar vanjskih poslova Melvut Čavušoglu (Mevlüt Çavuşoğlu) u ponedjeljak je ocijenio da su odnosi Turske i SAD u "kritičnoj fazi".

Ankara je bijesna zbog podrške Vašingtona kurdskim Jedinicama za zaštitu naroda (YPG), koje Turska smatra teroristima povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj.

Zbog toga je američki neimenovani zvaničnik rekao da se u Ankari očekuju "teški" razgovori, navela je američka agencija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.