GLOBUS

Makron uvodi obaveznu vojnu obuku

Srna

13.2.2018

Francuska će nakon dvije decenije od ukidanja obaveznog služenja vojske uvesti obaveznu vojnu obuku za sve mlade, saopćeno je iz francuske Vlade.

Saopćenje iz Pariza potrvrđuje jedno od obećanja koje je francuski predsjednik Emanuel Makron dao tokom predizborne kampanje. 

Makron je iznenadio sve u zemlji kada je prije godinu dana saopćio da će, ukoliko bude izabran za predsjednika Francuske, "natjerati" sve mlade ljude da provedu mjesec dana u sticanju "direktnog iskustva vojnog života sa svim poznatim zahtjevima i vještinama".

Predsjednik Francuske se odlučio na takav korak kako bi obezbijedio socijalno jedinstvo i patriotizam u zemlji koja se bori protiv velikih podijeljenosti. 

Prijedlog nije naišao na pozitivan prijem u vojsci, koja je već previše opterećena antiterorističkim operacijama na Bliskom istoku i u Zapadnoj Africi, kao i patrolama protiv džihadista u Francuskoj.

Stranke opozicije i stručnjaci upozorili su na troškove koje bi donijela obuka između 600.000 i 800.000 mladih godišnje, prenose agencije. 

Ministar odbrane Francuske Florens Parli je prošle sedmice izjavila da vojna obuka vjerovatno neće biti obavezna, ali je portparol francuske Vlade Benžamen Grivo danas rekao da Makron neće povući prijedlog.

- Biće univerzalno i biće obavezno- istakao je Grivo tokom intervjua za "Radio klasik".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.