GLOBUS

Malezijske novine objavile upute za prepoznavanje homoseksualnih osoba

Index.hr

13.2.2018

Malezijske novine izazvale su zgražanje i podsmijeh javnosti nakon objave "uputa za prepoznavanje gay osoba", javljaju svjetski mediji.

Malezijske novine ''Sinar Harian'' objavile su u petak članak s uputama za prepoznavanje homoseksualnih ljudi u kojem su navedene osobine prema kojima se navodno mogu uočiti, piše BBC. 

Novine između ostalog pišu da se "homoseksualci mogu identificirati prema tome što imaju brade, a lezbijke se vole držati za ruke". Vijest o članku proširila se društvenim medijima te izazvala zgražanje, podsmjeh, bijes, ali i strah nekih pripadnika LGBT zajednice.

Aktivisti su upozorili da bi objava članka mogla ugroziti ljudske živote u konzervativnoj većinski muslimanskoj državi, u kojoj su "homoseksualne aktivnosti" zabranjene državnim i vjerskim zakonom. Novine su u članku navele da lgbt osobe "mogu biti upućene na vjersko savjetovanje".

U članku je objavljen popis navodnih osobina homoseksualnih osoba prema kojima se one mogu prepoznati. Tako navodi da "osim brade, homoseksualci vole ići u teretanu kako bi gledali druge muškarce i vole nositi markiranu odjeću, a lezbijke vole ponižavati muškarce, držati se za ruke i grliti".

"Objasnite kako prepoznati pedofile, ubojice, zlostavljače..."

Aktivist Arvind Kumar (Arwind) izjavio je da bi članak mogao dovesti do "lova na vještice i gubitaka nevinih života": 

- U ovoj državi se trebamo baviti puno važnijim problemima. Ako zaista želite obrazovati društvo, objasnite im kako prepoznati pedofile, zlostavljače, ubice, otmičare, ljude koji zaista prijete tuđim životima. Kako homoseksualna osoba prijeti nečijem životu? - rekao je Kumar.

Kumar je također snimio video u kojem je objasnio zašto je svaka tvrdnja iznesena u članku o osobinama gej osoba "potpuna glupost". Između ostalog je istaknuo da "imami i drugi vjerski službenici u državi imaju brade te da se većina žena i djevojaka voli držati za ruke".

Jačanje vjerskog ekstremizma, nasilje i ubistva

Utjecaj vjerskih ekstremista u Maleziji je ojačao u posljednjih nekoliko godina i često dolazi do sukoba vjerskih fundamentalista i aktivista za prava LGBT zajednice. 

Prošle godine ministarstvo zdravstva pokrenulo je "natjecanje za mlade za najbolji video o sprečavanju homoseksualnosti", koje je izazvalo proteste zbog poticanja mržnje i nasilja prema LGBG osobama i ministarstvo ga je moralo izmijeniti. U martu prošle godine vlasti su pokušale zabraniti prikazivanje Diznijeve ''Ljepotice i zvijeri'' jer "sadrži gej scenu".

U Maleziji je prošle godine ubijen 18-godišnji student, kojeg su vršnjaci pretukli nasmrt i spalili jer su mislili da je gej. Nekoliko mjeseci kasnije ubijena je 27-godišnja transrodna žena, koja je upucana i izbodena dok je radila u cvjećari. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.