GLOBUS

Američki obavještajci očekuju ruske napade na izbore za Kongres

Ilustracija

Agencije/ Avaz.ba

13.2.2018

Vlada predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) predviđa da će se Rusija miješati u izbore za Kongres na jesen, pritom izvodeći sve odvažnije sajber-operacije i kampanje dezinformacija protiv SAD i njihovih saveznika, saopćile su danas američke obavještajne agencije.

U ovogodišnjoj procjeni globalnih prijetnji, rizik od sukoba, posebno sa Sjevernom Korejom, opisan je kao najveći od kraja Hladnog rata. Slično je i s rivalstvom Irana i Saudijske Arabije koje destabilizuje Bliski istok. Povećava se i opasnost od oružja za masovno uništenje.

- Tokom ove godine ruske obavještajne i bezbjednosne službe će nastaviti da traže slabe tačke u ključnim infrastrukturama SAD i saveznika, kao i da ciljaju SAD, NATO i saveznike da bi dobili uvid u američku politiku. Izbori za Kongres su potencijalna meta ruskog uticaja – navedeno je u izvještaju.

Direktor Nacionalnog obavještajnog programa Den Kouts (Dan Coats) rekao je da su "Rusi pojačali tempo u sajberprostoru, posebno 2016" i da očekuje rusko miješanje u izbore za Kongres SAD ili državne izbore.  

Američka obavještajna zajednica je zaključila da se Moskva miješala u predsjedničke izbore 2016. godine, što je dovelo do tekuće istrage FBI o mogućim vezama Trampove kampanje s Rusijom. Rusija negira te navode a Tramp je istragu FBI više puta nazvao lovom na vještice.

U izvještaju se predviđa da će ruske obavještajne službe širiti lažne informacije putem državnih medija ili lažnih naloga na internetu da bi širile antiamerička gledišta i podsticale društvene i političke podjele unutar SAD.

Direktor CIA Majk Pompeo je također naveo da očekuje rusko miješanje u novembarskim izborima za Kongres ali da će "odgovor biti dovoljno čvrst da uticaj neće biti preveliki".

U izvještaju su kao najveće prijetnje navedeni sjevernokorejski razvoj raketa s nuklearnom bojevom glavom koje mogu da dosegnu SAD, ruska i kineska agresija, sukob Irana i Saudijske Arabije putem posrednika i hakerski napadi.

Također, navedeno je da će Sjeverna Koreja testirati još projektila i da neće pristati da se odrekne nuklearnih kapaciteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.