GLOBUS

Izraelska policija preporučila podizanje optužnice protiv Netanjahua

( AFP)

Fena

13.2.2018

Policija koja istražuje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahu) preporučila je državnom tužiocu da on bude optužen za korupciju u dva slučaja, javili su u utorak izraelski mediji.

Netanjahu, koji negira da je učinio bilo šta protuzakonito, ispitivan je nekoliko puta od početka 2017. Konačna odluka o podizanju optužnice je na državnom tužiocu.

Izraelski mediji javili su da jedan od dva slučaja uključuje primanje poklona od poslovnih ljudi, a drugi je povezan s Netanjahuovim razgovorom koji je navodno imao s novinskim izdavačem o limitiranju konkurencije u medijskom sektoru u zamjenu za pozitvnije izvještavanje o njemu.

Policija bi trebala zvanično objaviti preporuku u 20.45 sati po lokalnom vremenu. Netanjahu bi trebao održati televizijsko obraćanje nekoliko minuta kasnije, prenosi Reuters.

Netanjahu izjavio je da policijske preporuke da bude optužen zbog korupcije "neće rezultirati ničim".

U televizijskom obraćanju naciji, negirao je navode da je primao skupocjene poklone, uključujući šampanjac i skupe cigare, od holivudskog mogula Arnona Michana u zamjenu za pružanje usluga. Također je osumnjičen da je nudio povlašteni položaj novinskom izdavaču u zamjenu za povoljniji medijski tretman.

Netanjahu je izjavio da je njegova duga politička karijera bila "isključivo za dobro zemlje". Optužio je policiju da provodi "lov na vještice" protiv njega i najavio je da će ostati na položaju. Završio je obraćanje obećanjem da će ostati izraelski premijer i da će se natjecati za reizbor.

Policijske preporuke sada idu državnom tužiocu, koji će odlučiti da li da podigne optužbe.

Današnji medijski izvještaji duboko su, međutim, uznemirujući za Netanyahua i mogli bi pojačati pozive da podnese ostavku.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.