GLOBUS

Opozicioni političari pozvali Netanjahua da podnese ostavku

Fena

14.2.2018

Opozicioni političari pozvali su danas izraelskog premijera Benjamina Netanjahua (Netanyahua) da podnese ostavku, nakon što je jučer policija preporučila državnom tužiocu da on bude optužen za korupciju u dva slučaja.

Evi Gabaj, lider Laburističke partije, rekao je da koalicioni partneri Netanjahua treba da izaberu između podrške premijeru i podrške vladavini prava.

Moše Kalo, ministar finasija, iz Kulanu partije, koja je ključna za vladu Netanjahua, pozvao je na Facebooku da se prekine s napadima na policiju, navodeći da bi pravnom sistemu trebalo dozvoliti da radi "bez pritiska - i s desnice i s ljevice.

Političarka Zehava Gal-On iz Meretz partije smatra da bi koalicioni partneri trebali da Netanjahuu "pokažu izlaz".

Netanjahu, koji negira da je učinio bilo šta protuzakonito, ispitivan je nekoliko puta od početka 2017. Konačna odluka o podizanju optužnice je na državnom tužiocu.

Izraelski mediji javili su da jedan od dva slučaja uključuje primanje poklona od poslovnih ljudi, a drugi je povezan s Netanjahuovim razgovorom koji je navodno imao s novinskim izdavačem o limitiranju konkurencije u medijskom sektoru u zamjenu za pozitivno izvještavanje o njemu.

Izraelski premijer Benjamin izjavio je da policijske preporuke da bude optužen zbog korupcije "neće rezultirati ničim".

U televizijskom obraćanju naciji, Netanjahu je jučer negirao navode da je primao skupocjene poklone, uključujući šampanjac i skupe cigarete, od holivudskog mogula Arnona Mičana u zamjenu za pružanje usluga. Također je osumnjičen da je nudio povlašteni položaj novinskom izdavaču u zamjenu za povoljniji medijski tretman.

Netanjahu je izjavio da je njegova duga politička karijera bila "isključivo za dobro zemlje". Optužio je policiju da provodi "lov na vještice" protiv njega i najavio je da će ostati na položaju. Završio je obraćanje obećanjem da će ostati izraelski premijer i da će se natjecati za reizbor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.