GLOBUS

Kurz: Austrija priznala Kosovo i taj stav neće mijenjati

Avaz.ba

14.2.2018

Austrijski kancelar Sebastijan Kurz kaže da je Austrija priznala Kosovo i da taj stav neće mijenjati.

Kurz je, uoči sjednice vlade, povodom bure koja se digla zbog izjave vicekancelara Hajnc Kristijana Štrahea (Hainz-Christian Strache) listu "Politika" da je Kosovo dio Srbije, naglasio je da je Austrija prijatelj i da podržava zapadni Balkan i da se trudi da doprinos normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Na pitanje je li Štraheovo opredjeljenje da podrži jednu stranu oslabilo posredničku poziciju Austrije, umjesto Kurza, odgovorio je sam Štrahe koji je negirao tu tvrdnju.

On je naglasio da ima razumijevanje za obje strane, ali je istovremeno konstatirao da se, kada govori o realnom stanju, uvijek suočava sa optužbama da je jednostran. 

- Srbijansko viđenje je drugačije od viđenja Kosova. Također i pet država EU nije priznalo Kosovo - podsjetio je Štrahe i dodao da problem, nažalost, nije održivo riješen.

Kurz je također ocijenio da ne vidi da je Štraheova izjava nanijela bilo kakvu štetu, te istaknuo da ima odlične kontakte, kako sa Srbijom tako i s Kosovom. 

Cilj austrijskog predsjedavanja EU, u drugoj polovini ove godine, bit će da se na najbolji mogući način podrže države zapadnog Balkana na putu u Uniju.

Austrija je prije dugo vremena priznala Kosovo i taj stav se i u budućnosti neće mijenjati - zaključio je Kurz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.