GLOBUS

Tramp podržava veću kontrolu prilikom prodaje naoružanja

Fena

19.2.2018

Bijela kuća je saopćila danas da predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) podržava napore da se pojačaju provjere prilikom kupovine oružja, samo nekoliko dana nakon što je u školi na Floridi ubijeno 17 osoba, prenose agencije. 

Tramp je razgovarao sa senatorom Džonom Korninom (John Cornyn), Republikancem o zakonu koji je on zajedno s demokratskim senatorom Krisom Murfijek (Chris Murphy) predložio u tom smislu, rekla je portparolka Bijele kuće Sara Senders (Sarah Sanders).

- Diskusije su u toku, ali je predsjednik podržao napore da se poboljša sistem provjera - rekla je ona. Njih dvojica su predložili zakon još u novembru prošle godine, kada je u Teksasu u crkvi ubijeno više od deset osoba. Prema njemu će državne i federalne agencije morati ažurnije provjeravati podatke o dosjeima osoba koje nabavljaju oružje.

Učenici iz škole na Floridi gdje je Nikolas Kruz, bivši učenik ubio 17 osoba najavili su za 24. mart marš u Vašingtonu kojim će tražiti veću sigurnost u školama i bolju kontrolu prodaje naoružanja, javlja BBC.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.