GLOBUS

Vels: Petogodišnjakinja umrla zbog neodgovorne doktorice

Dijete vratila kući i rekla da dođe ujutro, jer je zakasnila, a prije toga je dobila izjavu konsultanta u kojoj se navodi da je djevojčica pod rizikom

Eli-Mej: Imala astmu

Avaz.ba

1.3.2018

Petogodišnja djevojčica Eli-Mej Klark (Ellie-May Clark) iz Njuporta u Velsu umrla je nakon što je doktorica nije htjela primiti, jer je zakasnila 10 minuta na zakazani pregled, pokazala je istraga. Eli-Mej imala je težak slučaj astme, a kad ju je majka dovela u ordinaciju, nije mogla hodati i teško je disala.

Djevojčica i njena majka Šanis Klark (Shanice) čekale su u redu pred šalterom, a na red su stigle između 17.10 i 17.18 sati. No, doktorica Džoan Rou (Joanne Rowe) odbijala je primiti pacijente koji na zakazani pregled zakasne više od 10 minuta. Ona je tako odbila pregledati Eli-Mej, jer je zakasnila.

Doktorica Rou djevojčicu je, naime, vratila kući i rekla da dođe ujutro, iako je prije toga dobila izjavu konsultanta u kojoj se navodi da je djevojčica pod rizikom da dobije opasan napad astme, koji joj može ugroziti život. Šanis se s kćerkom vratila kući, gdje ju je provjeravala svakih 10-15 minuta i inhalirala svakih tridesetak minuta. Oko 22.30 sati čula je da dijete kašlje i odnijela joj inhalator.

Kćerku je zatekla na podu, a kad je upalila svjetlo, vidjela je da su djetetu ruke i lice plavi. Odmah je pozvala hitnu službu. Djevojčica je umrla ubrzo nakon što je primljena u bolnicu. Obdukcija je pokazala da je umrla od bronhijalne astme, a da je napad koji je imala prije smrti, bio zbog nedostatka kisika. Doktorica je pod istragom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.