GLOBUS

Smanjen broj brakova sklopljenih među djecom u svijetu

Srna

6.3.2018

U svijetu je zabilježen značajan pad broja novih brakova sklopljenih među djecom, saopćio je UNICEF, koji procjenjuje da je u prethodnoj deceniji spriječeno zasnivanje 25 miliona ovakvih zajednica.

Danas se prije svoje 18. godine uda jedna od pet djevojčica, a prije deset godina to se događalo jednoj od četiri djevojčice.

Najveće smanjenje broja dječijih brakova zabilježeno je u zemljama južne Azije, navodi UNICEF.

U Indiji je pozitivan rezultat postignut boljim obrazovanjem djevojčica i objavljivanjem informacija o šteti koju nanose brakovi među djecom.

Navedeno je da je problem trenutno najozbiljniji u Africi, ali da je čak i u Etiopiji broj ovakvih brakova umanjen za trećinu.

- Kada je djevojka primorana da se uda kao dijete, momentalno se suočava sa posljedicama za čitav život - rekla je Andžu Malhotra (Anju), glavni savjetnik u UNICEF-u za rodna pitanja.

Ona je rekla da se smanjuju šanse da će udata djevojčica završiti školu, dok raste rizik da će je muž zlostavljati i da će imati komplikacije tokom trudnoće.

- Postoje i velike socijalne posljedice i veći rizik od međugeneracijskih ciklusa siromaštva - rekla je Malhotra.

U izvještaju je navedeno da je situacija najteža u oblasti podsaharske Afrike, gdje je potrebno ostvariti napredak u segmentu reguliranja velikog rasta populacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.