GLOBUS

Sigurnosne snage Etiopije greškom ubile devet civila

Agencije/Ilustracija

Agencije

11.3.2018

Sigurnosne snage Etiopije greškom su ubile devet civila, saopćilo je tijelo uspostavljeno radi nadgledanja vanrednog stanja u toj zemlji.

Vlasti navode da je u ubistva umiješano pet pripadnika Državnih odbrambenih snaga Etiopije, koji su razoružani i pod istragom.

- Specijalna naoružana jedinica razmještena u graničnoj oblasti da preduzme mjere protiv ekstremista Oslobodilačkog fronta Oromo greškom je napala civile, što je rezultiralo smrću devet osoba - stoji u saopćenju tog tijela.

U tom incidentu, dodaje se, povrijeđeno je još 12 civila.

Od uvođenja vanrednog stanja u Etiopiji sredinom februara, sigurnosne snage su ubile još nekoliko ljudi, prema navodima grupa za zaštitu ljudskih prava.

Te grupe navode i da su dobile informaciju o hapšenju stotina ljudi zbog kršenja najnovijeg vanrednog stanja, nekoliko sedmica nakon što su vlasti oslobodile hiljade zatvorenika, među kojima su i poznati političari.

Etiopija je uvela vanredno stanje poslije više mjeseci nemira u nekim dijelovima zemlje, koji su negativno utjecali na njen imidž jedne od najboljih afričkih ekonomija.

Sigurnosne snage su dobile instrukciju da preduzimaju mjere protiv bilo kakvih prijetnji njima, a mnogi strahuju da bi taj potez mogao da dovede do ubistava civila i mirnih demonstranata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.