GLOBUS

Rusija oštro odgovorila Velikoj Britaniji na optužbe za ubistvo bivšeg ruskog špijuna

Avaz.ba

13.3.2018

Sergej Lavrov na konferenciji za medije, koju je održao u utorak, rekao je da Rusija nije povezana s trovanjem bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripala te da očekuje od Londona da odgovori na zahtjev Moskve za otvaranjem istrage trovanja Skripalove kćeri, jer je ona ruska državljanka, javlja Reuters.

Međutim, naglašava, London im je već uskratio pristup materijalima povezanima sa slučajem trovanja, odnosno da tragove otrova koje su prikupili nisu htjeli ustupiti Rusima na provjeru.

Dodao je da slučaj "Skripal" podsjeća na slučaj špijuna Litvinenka koji je također bio otrovan na teritoriji Velike Britanije.

Podsjetimo, britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May), u obraćanju parlamentu u ponedjeljak navečer, rekla je da Moskvi daje rok do utorka navečer da dostavi objašnjenja Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW). U slučaju da Moskva ne da uvjerljiv odgovor, "smatrat ćemo da se radi o ruskoj ilegalnoj upotrebi sile protiv Velike Britanije''.

Nakon Lavorvovog obraćanja sastaje se britanski vladin odbor Cobra, u kojem su ministri i čelnici zaduženi za sigurnost.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.