NEREGULARNOSTI

Moskva: Na jednom biračkom mjestu svi listići proglašeni nevažećim

AFP

Vijesti.me

18.3.2018

Ruski državni automatizirani izborni sistem (GAS Vibori) napali su hakeri, rekao je danas prvi zamjenik ministra unutrašnjih poslova Aleksandar Gorovoj za TASS.

- Mogu samo da potvrdim da se sajber napad dogodio. Međutim, imajući u vidu preliminarni rad organa reda, Federalnog servisa za nadgledanje telekoma i informacionih tehnologija i Centralne izborne komisije Rusije (CIK), spriječen je pad sistema - rekao je Gorovoj.

Ranije danas, hakiran je sajt CIK-a, a upadi su zabilježeni iz 15 različitih država, saopćila je sekretarka CIK-a Maja Grišina, dodajući da se na meti našao i informacioni centar CIK-a.

Predsjednik Rostelekoma Mihail Osejevski prijavio je danas da je zabilježen veći broj sajber napada na ruske vebsajtove u posljednjih nekoliko dana.

Ruski izborni zvaničnici saopćili su ranije danas da ispituju nekoliko incidenata i prijava o dodavanju glasačkih listića u kutije na predsjedničkim izborima.

Slučaj dodavanja listića u kutije zabilježen je u gradu Ljuberci, nedaleko od Moskve.

Šefica izborne komisije u oblasti Moskve Irina Konovalova rekla je da su na tom biračkom mjestu svi glasački listići u kutijama proglašeni nevažećim.

Jedan čovjek ubacio je nekoliko biračkih listića u kutiju u gradu Artemu, na istoku, rekla je šefica regionalne izborne komisije Tatjana Glandkih, dodajući da je ta kutija zapečaćena, a da je čovjek uhapšen.

CIK je saopćio da ispituje tvrdnje o višku biračkih listića u sibirskoj Kemerovskoj oblasti.

Nezavisni posmatrači i aktivisti koji posmatraju današnje predsjedničke izbore u Moskvi navode da je na glasanju zabilježeno više incidenata i neregularnosti.

Na izborima se, prema svim anketama, očekuje ponovna, uvjerljiva pobjeda predsjednika Vladimira Putina kojem će to biti četvrti predsjednički mandat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.