NESREĆA

Za tri dana treći pad ruskih helikoptera, ima žrtava

CDM

13.4.2018

Nova nesreća ruskih zračnih snaga. Transportno-borbeni helikopter Ka-29 pao je sinoć u Baltičko more tokom noćnog trenažnog leta. Dva člana posade su poginula.

Kako su naveli predstavnici baltičke flote, nesreća se dogodila sinoć, i to pri povoljnim vremenskim uvjetima. U toku je pretraga područja na kom je pao helikopter.

Podsjetimo, borbeni avion za obuku pilota srušio se jučer u regionu Voronjež, a niko nije povrijeđen jer se posada katapultirala. U trenutku pada, oko 9.40 sati po lokalnom vremenu, u avionu su bili instruktor i polaznik pilotske akademije. “Kapetan posade rekao je da je za pad kriv tehnički kvar”, navelo je rusko ministarstvo odbrane.

Prije dva dana pao je i helikopter Mi-8 i tom prilikom poginulo je šest osoba. Taj helikopter pao je u Habarovsku, na ruskom Dalekom istoku. Prilikom pada izbio je i požar.

Istražni komitet Rusije saopćio je da je helikopter vršio probni let i u njemu se nalazila samo posada. U vezi s ovim slučajem pokrenuta je istraga, a zvaničnici su naveli da postoje tri verzije uzroka nesreće – vremenski uvjeti, tehnički kvar ili greška pilota.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.