OPTUŽBE

Lavrov: Hemijski napad u Siriji izvela jedna rusofobna zemlja

Agencije

13.4.2018

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocijenio je u petak navodni hemijski napad u Siriji prošle sedmice scenarijem u kojem su sudjelovale "specijalne službe jedne države", koju nije imenovao, ali ju je nazvao "rusofobnom".

- Raspolažemo nepobitnim dokazima da se radilo o novoj režiji u kojoj su učestvovale specijalne službe jedne države koja trenutno predvodi u rusofobnoj kampanji, izjavio je Lavrov na konferenciji za medije.

Prema sirijskim Bijelim kacigama i nevladinoj organizaciji "Syrian American Medical Society", desetine osoba ubijene su 7. aprila u Dumi u napadu "toksičnim plinom", koji Zapad pripisuje režimu Bašara el-Asada, a koji, pak, opovrgava svaku odgovornost.

Lavrov je u petak pozvao Vašington da s Moskvom koristi "diplomatske metode koje ne uključuju ultimatume i prijetnje".

Lavrov je, također, rekao da bi zapadna vojna intervencija u Siriji mogla "izazvati novi val migranata u Evropi", upozoravajući na sličan scenarij u Libiji i Iraku.

- Čak i neznatni ekscesi izazvali bi novi val migranata u Evropi i drugačiji razvoj situacije koji ne treba ni nama ni evropskim partnerima - izjavio je Lavrov na konferenciji za medije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.