AMERIKA

Najprestižnije u oblasti novinarstva: Dodijeljene Pulicerove nagrade

Ilustracija

CDM

16.4.2018

Pulicerove nagrade, najprestižnije u oblasti američkog novinarstva, dodijeljene su danas na Univerzitetu Kolumbija, a među laureatima su listovi “New York Times”, “Washington Post”, “New Yorker", “Press Democrat”, kao i britanska agencija Reuters.

“New York Times” i “Washington Post” dobitnici su Pulicerove nagrade za nacionalno izvještavanje, a tu nagradu im je donijelo rasvjetljavanje tekuće istrage o mogućim kontaktima između predizbornog tima predsjednika Donalda Trampa (Trump) i ruskih zvaničnika, prenose agencije.

“New York Times” i “New Yorker” osvojili su nagradu za javnu službu, a za izvještavanje o Harviju Vajnstinu (Harvey Weinstein) i seksualnom uznemiravanju.

List “Pres Democrat” iz Santa Rose, u Kaliforniji, dobitnik je nagrade za hitnu vijest, koju mu je donijelo izvještavanje o požarima koji su prošle jeseni zahvatili Kaliforniju.

Agenciji Reuters dodijeljene su dvije Pulicerove nagrade – za međunarodno izvještavanje i za fotografiju.

Pulicerove nagrade dodjeljuju se danas kao priznanje za najbolje novinarstvo 2017. godine u novinskim listovima, časopisima i na veb stranicama, a u 14 kategorija za izvještavanje, fotografiju, kritike i komentare.

U oblasti umjetnosti, nagrade se dodjeljuju u sedam kategorija uključujući roman, dramu i muziku.

Inače, prve nagrade za novinarstvo dodijeljene su 1917. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.