GLOBUS

Sjeverna Koreja mimo Kimove volje može biti uzrok nuklearne katastrofe

CdM

24.4.2018

Zemljotres magnitude 2,3 stepena zabilježen je 47 kilometara sjeverozapadno od Kiljua, u ponedjeljak oko 4.30 ujutro, javila je Korejska meteorološka administracija KMA. 

Sjevernokorejska lokacija za nuklearna testiranja na Punđiri nalazi se u istom regionu, u planinskom području Kilju, piše "Daily Star".

Epicentar je bio na dubini od pet kilometara, a možda je bio izazvan šestim i najvećim podzemnim nuklearnim testom, urađenim u septembru prošle godine, saopćila je KMA. 

Od te eksplozije region je pogodilo devet zemljotresa. 

- Epicentar zemljotresa bio je udaljen sedam kilometara od mjesta testiranja - rekao je portparol KMA.

Naučnici su upozorili da bi "nestabilna" lokacija mogla izazvati nove eksplozije zbog prijašnjih testova. Kao rezultat kolapsa, može se očekivati curenje radioaktivnog otpada iz pukotina na planini, a opasne materije mogu naći put do drugih zemalja. 

Lan Ksiaoking, istraživač na Institutu za atmosfersku fizičku saradnju, rekao je da masovna eksplozija, prouzrokovana kolapsom, može radioaktivni materijal poslati u stratosferu. Toksični oblak radioaktivnog materijala mogao bi se tako “proširiti na cijelu hemisferu”, rekao je on.

Ali, s obzirom na prijavljenu nestabilnost poligona, nije vjerovatno da će Sjeverna Koreja izvršiti još jedan test. 

Ona je posvećena denuklearizaciji nakon odmrzavanja u odnosima sa SAD i Južnom Korejom u posljednjih nekoliko mjeseci. U subotu sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da će Sjeverna Koreja prekinuti nuklearni program i zatvoriti pogone za nuklearne testove.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.