HAVAJI POD UZBUNOM

Lava uništila kuće, jaki potres pojačao erupcije

AFP

Index.hr

6.5.2018

Havajski Veliki otok je pod stanjem uzbune nakon što je vulkan Kilauea izbacio lavu u naseljena područja i niz potresa pogodio to područje, zbog čega je evakuirano više stotina ljudi.

Nastavak erupcija

Lava je oštetila niz kuća, a broj užarenih pukotina nastalih zbog vulkanske aktivnosti narastao je na osam, prenosi HawaiiNewsNow. Erupcije se nastavljaju nakon potresa magnitude 6,9 stepeni koji je u petak sredinom dana pogodio jugoistočni dio otoka.

Američki geološki institut (USGS) u petak je objavio da se nekoliko pukotina pojavilo u okrugu Puna, oko 19 kilometara udaljenom od vulkana.

Dodatna izbijanja lave

Iako se još nisu pojavili značajni tokovi, očekuju se dodatna izbijanja lave koja može postići temperaturu do 1.150 stepeni, objavila je havajska agencija za civilnu zaštitu.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i jedan od pet na Velikom otoku. Već 35 godina je u stanju konstantnih erupcija, a naučnici ističu da je gotovo nemoguće predvidjeti koliko će trajati ova.

Vulkan visok 1.247 metara je u četvrtak počeo izbacivati lavu nakon niza potresa koji su pogodili otok, što je kulminiralo u petak oko 11 sati, kad ga je pogodio onaj od 6,9 stepeni, no niko nije stradao.

USGS je saopćio da se potres dogodio "gotovo na istom mjestu kao i razorni potres 1975. magnitude 7,1 u kojem su poginule dvije, a povrijeđeno je 28 osoba.

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.