SVIJET

Američki zatvorenici stigli iz Sjeverne Koreje, dočekao ih Tramp, oni mu zahvalili

Index.hr

10.5.2018

Source: Former Hostages Thank Trump For Release From North Korea by Newsy

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Trojica američkih zatvorenika stigla su iz Sjeverne Koreje u zračnu bazu Andrews u blizini Vašingtona, gdje ih je dočekao Donald Tramp (Trump).

Bijela kuća izjavila je da su zatvorenici oslobođeni u znak dobre volje prije historijskog sastanka Trampa i Kima, koji bi se, prema medijima, trebao održati sljedećeg mjeseca u Singapuru.

Američki predsjednik Donald Tramp, potpredsjednik Majk Pens (Mike Pence) i državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) pozdravili su bivše zatvorenike čije je oslobađanje nadgledao Pompeo tokom posjeta Pjongjangu ranije ove sedmice.

- Ovo je posebna noć za ovu trojicu stvarno velikih ljudi. Čestitam vam što se u ovoj zemlji - rekao je Tramp.

Govoreći o planiranom sastanku s Kimom, Tramp je rekao da će "vrlo brzo" biti vijesti o tome.

- Kada se ostvari denuklearizacija cijelog (Korejskog) poluotoka, to će biti postignuće na koje ćemo biti najponosniji - istaknuo je.

- Ja stvarno mislim da on (Kim) želi nešto učiniti i dovesti zemlju u stvaran svijet - kazao je Tramp.

- Želimo izraziti duboku zahvalnost američkoj vladi, predsjedniku Trampu, državnom tajniku Pompeu i narodu SAD što su nas doveli kući - objavili su Kim Hak-song, Toni Kim i Kim Dong-chul.

Muškarci su bili zatvoreni u radnim logorima u Sjevernoj Koreji zbog "aktivnosti protiv države". Tramp je nakon njihova oslobođenja rekao: "Cijenim što im je Kim Jong-un dopustio povratak."

Pompeo je izjavio: "Prema svim indikacijama, s obzirom na zarobljeništvo, u dobrom su zdravstvenom stanju."

Toni Kim i Kim Hak-song, uhapšeni u aprilu i maju 2017., optuženi su za "neprijateljsko djelovanje protiv Kimova režima". Obojica su radila na Univerzitetu nauke i tehnologije u Pjongjangu (PUST), koje se opisuje kao jedini privatni univerzitet u Pjongjangu.

Kim Dong-chul uhapšen je 2015. zbog optužbi za špijuniranje za Južnu Koreju, kako je rekao u razgovoru s CNN-om u januaru 2016. Razgovor je obavljen uz prisutnost sjevernokorejskih službenika pa CNN nije mogao utvrditi je li svoje komentare iznosio pod prisilom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.